Färre julklappar från internet

Färre julklappar från internet

Publicerad
2021-12-22
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Hittills har svenskarna spenderat 19,7 miljarder kronor på julklappar, jämfört med 19,4 miljarder ifjol. E-handelns andel av den totala julhandeln minskar från 57% till 51% och landar på 10 miljarder.
Förra året tog julklappshandeln på internet ett skutt, till stor del på grund av pandemin och ökade med nästan 60%. I år väljer dock färre svenskar att handla sina julklappar online.
Av de som e-handlar säger 31% att de har handlat fler klappar på internet i år. Samtidigt har den genomsnittliga summan man handlat för, sjunkit från 2 387 kronor till 2 250 kronor.

–  Förra året var exceptionellt på många sätt, även vad gällde julhandeln. Vi såg en våldsam ökning av näthandeln, som en följd av att konsumenterna ville undvika den fysiska handeln, säger Mathias Krümmel, VD för PostNord Sverige.

– I år har e-handelns andel av julklappsköpen minskat, medan handeln totalt ligger på i princip samma nivå. E-handeln i stort har ökat stadigt och fortsätter att göra det, men kanske har det funnits en längtan till just julhandeln i de fysiska butikerna.

Totalt 74% av konsumenterna har handlat julklappar på nätet i år och 58% har gjort mer än hälften av sina inköp online. 17% uppger att de gjort alla sina inköp på nätet medan 1% säger att de inte handlat digitalt alls.

De mest populära julklappskategorierna håller ställningarna. Precis som de senaste åren var de populäraste julklapparna på nätet i år Kläder och skor (38 %), följt av Böcker och media (34 %) och Barnartiklar och leksaker.

Drygt 46% av de som beställde sina klappar på nätet fick sitt paket inom 3 dagar. 85% av dem som hämtade paketen hos ombud, fick stå i kö i mindre än fem minuter och den vanligaste väntetiden var under 3 minuter.
88% av konsumenterna är ganska eller mycket nöjd med sin senaste leverans. Det överlägset vanligaste leveranssättet var att hämta varan hos ett ombud (64 %) eller få den levererad hem i postlådan (14 %). Till de allt populärare paketboxarna hittade 8% av leveranserna.

Fakta från undersökningen

  • Svenska folket hade fram till den 16 december handlat julklappar för 19,7 miljarder kronor. Fjolårets siffra, som mättes fram till 17 december, låg på 19,4 miljarder kronor.
  • Fram till och med den 16 december i år har svenskarna e-handlat julklappar för 10 miljarder kronor. Förra året låg julklappshandeln på 10,6 miljarder kronor.
  • 74% har handlat julklappar på nätet, och 58% har gjort mer än hälften av sina inköp online. 17% gjorde alla sina inköp på nätet.
  • E-handelns andel av den totala julklappshandeln minskade och ligger på 51%, jämfört med 57% föregående år.
  • Andelen av svenskarna som handlat julklappar när undersökningen genomfördes är oförändrad (80%)
  • Genomsnittsbelopp att handla julklappar för per person har ökat lite och ligger på 3121 kronor i år (3101 kr 2020).

PostNord har låtit Kantar Sifo fråga 2 000 konsumenter om deras julklappsinköp i år. Undersökningen genomfördes den 14-16 december 2021. Undersökningen har genomförts med ett riksrepresentativt urval av Sveriges befolkning mellan 18-79 år med hjälp av Kantar Sifos webbpanel. Motsvarande undersökning har genomförts under samma tidsperiod 2011-2020.