Skruvar upp prognosen

Skruvar upp prognosen

Publicerad
2021-11-23
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Sveriges ekonomi har kommit på fötter igen, det slår HUI Research fast.
Det har varit en överraskande utveckling i år och därför justerar man upp sin prognos till 3,7%.

– Ekonomin växlar upp till följd av vaccinering och restriktionslättnader, men tillväxten är lite paradoxal, säger Ola Nevander, analytiker på HUI Research.
– Både industrin och handeln går på högvarv, men det saknas insatsvaror på grund av sourcingproblem. Kompetensbrist råder i många företag, samtidigt som var tionde är arbetslös.

Exempelvis har sällanköpsvaruhandeln gått urstarkt under årets andra kvartal och branscher, som gynnats av pandemieffekter, håller ångan uppe. Samtidigt gör den hårt drabbade beklädnadshandeln comeback, när fler kunder vågar sig till butikerna.

Marknaden repar sig
Årets prognos för sällanköpsvaruhandeln höjs till 4,5%, vilket skulle vara den högsta årstillväxten sedan 2015. Dagligvaruhandeln får dock ökad konkurrens, när restaurangmarknaden repar sig och prisökningstakten på livsmedel har varit låg under inledningen av året. Prognosen för 2021 sänks därför till 1,5%.

– Det finns fortfarande en tydlig pandemieffekt, som stimulerar konsumtionen av varor och håller tjänstekonsumtionen nere, fortsätter Ola Nevander.
– Det svåra för detaljhandelsföretagen, är att de måste hantera en mängd kortsiktiga effekter, samtidigt som det krävs stora resurser för att investera i konsumentupplevelsen på tio års sikt, om man vill stå sig i konkurrensen.

Prognosen för BNP år 2022, slår HUI Research fast till 3,2%.