Piratkopior kostar miljarder   (foto: Patent- och registreringsverket)

Piratkopior kostar miljarder

Publicerad
2021-11-24
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Enligt en ny rapport, framkommer det att Sverige förlorar miljardbelopp på piratkopior, i form av uteblivna skatteintäkter.

Man uppskattar, att piratkopierade produkter, där originalen kommer från svenska företag, omsätter 28,3 miljarder kronor per år. Det innebär, att företagen varje år förlorar drygt 17,4 miljarder kronor, på grund av piratkopiering.

– Varannan person, som köper piratkopierade varor i Sverige, gör det i tron att de köper en äkta vara, säger Peter Hedin, piratkopieringsexpert på Patent- och registreringsverket.

Problemet är dock större än så. Man uppskattar att piratkopierade produkter utgör 2,5% av den totala världshandeln och närmare 5,8% av importen till EU. I ekonomiska termer motsvarar värdet av den olagliga kopieringen ungefär lika mycket som Österrikes BNP.

Peter Hedin

Sofistikerade knep
Förfalskade produkter uppfyller oftast inte säkerhetskrav och det finns inga garantier för vad exempelvis kosmetikan eller schampot innehåller. De oseriösa aktörerna på nätet tar till allt mer sofistikerade knep, för att vilseleda konsumenter.

– Man luras att tro, att man har köpt en kontrollerad produkt, som uppfyller krav på säkerhet och innehåll. Men i själva verket får du något helt annat, som kan framkalla allergiska reaktioner eller orsaka bränder, avslutar Peter Hedin.

Rapporten är framtagen av organisationerna OECD och EUIPO, på uppdrag av Patent- och Registreringsverket.

Expertens tips

  1. Var uppmärksam på priset. Är priset för bra för att vara sant, är det ofta det.
  2. Se till att det finns kontaktuppgifter och kontrollera dessa, om du handlar på nätet.
  3. Kontrollera var webbsidan kommer ifrån. Att den är på svenska betyder inte att den ligger i Sverige.
  4. Använd sunt förnuft.
  5. Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända nätbutiker.