Ledare; Från det ena till det andra

Ledare; Från det ena till det andra

Publicerad
2021-09-27
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ledare

Efter en enastående sensommar, med värme som att vi befann oss vid medelhavet, kryper höstens bisarra och karakteristiska kännetecken, sig allt närmare. För egen del hör det till vanligheterna, att jag blir extremt påverkad av mörkret, kylan och då, även den bittra ensamheten.
Trots det måste vi intala oss själva att blicka framåt, titta mot horisonten och förstå, att det blir ljusare igen. Det kanske känns länge tills den ljusa vintersnön faller, men den kommer, oavsett om vi vill det eller ej.

Om vi tittar bortom tvivlet, så har regeringen precis beslutat att förlänga återbetalningstiden för alla tusentals företag, som tog del av stöd under pandemin. Just detta gäller för alla som skjutit upp skatten och totalt uppgår skattesumman till närmare 30 miljarder kronor. Bra jobbat. Ytterligare 15 månader för återbetalningen, kommer betyda massor för väldigt många företag och i sin tur, medarbetare som kan behålla jobbet.

Samtidigt är det ett stort frågetecken; hur det kommer bli med hemmaarbetandet i fortsättningen. Många av oss som arbetar på kontor vill, enligt olika undersökningar, arbeta åtminstone ett par dagar hemifrån. Det är något som jag tror kan funka väldigt bra ändå.
Oavsett om och hur de digitala lösningarna fungerar vid möten, har jag svårt att se en stark teamkänsla, om man arbetar hemifrån 100%. Man missar den unika kulturen på arbetsplatsen, småpratet vid kaffebryggaren, de spontana idéerna som poppar upp och självklart, det roliga med att träffa med sina kollegor.

Fast spelar det här egentligen någon roll, om vi inte kommer till beslut i kärnkraftsfrågan? Akut elbrist kommer kosta mycket för de svenska företagen. Det drabbar i sin tur personalen, med andra ord; skattebetalarna.
Jag står fast vid en sak, återuppta den forna alliansen. Se till att en svensk flagga vajar i grannlandet Finland. Ta över deras grotta för slutförvar av utbränt kärnbränsle; Onkalo. Då behöver vi inte debattera den saken mer, hur det ska bli med Forsmark.
Självklart skämtar jag bara, men en 100% förnybar energi ser jag inte som rimligt inom de närmaste åren.
Vattenfall, som driver reaktorerna i Ringhals och Forsmark, kan tyvärr behöver stänga ner 4 av 5 reaktorer inom ett par år. Hur är det ens möjligt, när drygt en tredjedel av svensk elförsörjning kommer från kärnkraften. Jag känner inte riktigt att jag vill ha ett 100 meter högt vindkraftverk på min bakgård.

Vi på Screen&Marknaden fortsätter att bevaka branschen, för att se nyheter och förändringar lokalt och internationellt i stort som smått. Vi tar vid där förra numret slutade och återberättar, via våra reportage, om ett antal exalterande företagsbesök från sommaren.
Nu möter vi skräddarfamiljen Pettersson, som förenar tradition och mode, med nybildade Aplareds 1891. Vidare träffar vi Johan Råmbin, en av de första att starta sitt eget företag i kedjan Wrapchamp.
Är det någon screentryckare som känner igen namnet Göran Handstedt? Han och frun Linda Jarl, har slagit sina påsar ihop och driver numer ett profilföretag under Team Workwear-flaggan. Glöm för gudsskull inte att läsa vår rapportering från Nordic Profile Fair online, skåda en bildbomb från Kickstart Profil och allt annat smått och gott som Screen&Marknaden nr 6 erbjuder.

Vi på redaktionen önskar er en god läsning.

Fridens liljor
Elmer Törnquist

https://www.folier.se/?utm_source=screenmarknaden&utm_medium=webannons&utm_campaign=allman