Den första landar i Järfälla   Anders Pontén, marknadsansvarig på Svensk Emballageteknik och Konica Minolta PKG-675i

Den första landar i Järfälla

Publicerad
2021-09-02
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

När den första nordiska installationen av den vattenbaserade inkjetprintern PKG-675i från Konica Minolta ägde rum, var det Järfällaföretaget Emballageteknik, som gav den plats i sina lokaler.
Med den nya maskinen kommer företaget att kunna printa direkt på kartong samt korrugerat och förstansat material.

– För att ytterligare kunna svara upp till de ökade kraven på snabba och kortare serier, har vi eftersökt ett bra komplement till vår Durst-maskin, säger Anders Pontén, marknadsansvarig på Svensk Emballageteknik AB.
– Nu ser vi fram emot att snabbt kunna producera digitaltryckta lådor för våra B2B-kunder. Det är en spännande utveckling.

Företaget, som startade redan 1984, har vuxit på ett organiskt sätt och finns idag representerade i både Sverige och Baltikum; med kontor och produktion i Stockholm, Göteborg, Malmö samt i Tallinn och Riga.
Totalt sett har man ca 170 personer, som arbetar inom bolaget och här finns planer på ett fortsatt växande. Försäljningen går till stor del genom återförsäljare och huvudsakligen arbetar man med wellpapp, skum och cellplast.

Ändrad marknadsbild
I allt större drag går marknaden mot kortare och fler serier av förpackningar, vilket har påverkat den dagliga produktionen. Exempelvis har tillväxten inom e-handel omdefinierat hela förpackningsindustrin, inte minst relaterat till den påverkan som covid-19 har haft.
Den nya förpackningsprintern är utrustad med fem stycken skrivhuvuden från Memjet, som gör det möjligt att nå en printbredd på 1067 mm och en kvalitet på 1 600 x 1 600 dpi.

– Tekniken som sådan har vi redan erfarenhet av. Nu ser vi fram emot enklare underhåll och en snabbare produktion samt nya möjligheter att erbjuda marknaden, avslutar Anders Pontén.

Maskinen som sådan, kan printa i hög upplösning upp till 18 meter per minut och det vattenbaserade bläcket är FDA-godkänt för indirekt kontakt med livsmedel.