Brist på papper slår mot branschen

Brist på papper slår mot branschen

Publicerad
2021-09-17
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Det råder nu en stor pappersbrist i branschen, som drabbar såväl tryckerier som mediehusen.

Sveriges tidskrifter har gått ut med en uppmaning, om att boka och säkra produktionen inför nästa år.

– Som ni kanske har noterat, är det brist på en del material och produkter ute i världen och tyvärr, drabbar det även pappersmarknaden, säger Åke Persson på Sveriges Tidskrifter.

SVT Nyheter (länk öppnas i ny flik) rapporterar om att barnböcker blir dyrare och då speciellt de som har ljudmoduler, luckor, tyger och flikar, som kräver manuellt handhavande i produktionen. Dessa typer av produkter tillverkas ofta i Asien, där även barnböckerna då trycks för att hålla nere produktionskostnaderna.

Sajten Branschkoll  har gjort en större djupdykning och intervjuat flera ledande personer, hos olika papperstillverkare och tryckerier. De bekräftar, att både tryck- och förpackningsbranschen drabbas till följd av att flera stora bruk har lagt ner sin produktion de senaste åren.

– Det är ett stort problem just nu. Förmodligen är det dock temporärt och kommer att lösa sig en bit in på 2022, säger Åke Persson till Dagens Media.
– Men för de stora produktioner som i inte har bokat tryck och papper i år, så är det i stort sett omöjligt. Och de stora tidskrifter som ska säkra sin produktion för nästa år behöver göra det så snart som möjligt.

Även Jonas Palmgren på Antalis, tror, enligt artikeln från Branschkoll, att en normalisering av läget kommer ske först andra kvartalet 2022.