Ljustoppen i tävling   (Fotografens namn finns angivet under respektive foto nedan)

Ljustoppen i tävling

Publicerad
2021-08-12
Skribent
Redaktionen

Inför årets upplaga av Svenska Ljuspriset finner vi totalt sex finalister i två olika klasser, som tävlar om den prestigefyllda utmärkelsen.
Nytt för i år är att priset delas ut i två klasser; interiör- och exteriörklassen. Belysningsverken går att skåda i Stockholm, Göteborg och Karlshamn. Samtliga projekt färdigställdes under fjolåret och totalt 14 projekt var med och tävlade, innan finalplatserna blev bestämda.

– Nivån har varit mycket hög och konkurrensen tuff i årets tävlingsomgång, skriver Belysningsbranschen i ett pressmeddelande.
– Projekten i finalen representerar en särskilt gedigen kunskap och förståelse, för belysningens möjligheter att lyfta en miljö och skapa en känsla, som förstärker upplevelsen, i ett fint samspel med arkitekturen och omgivningen.

I interiörklassen tävlar installationen på Centralstationen i Stockholm, mot uppsättningarna i Restaurang Tavolo i Göteborg, Söderledskyrkan i Stockholm samt inuti Östermalms Saluhall i Stockholm.

Centralstation i Stockholm (foto: Kai Piippo)

Restaurang Tavolo (foto: Kreativ Teknik)

Söderledskyrkan, (foto: White arkitekter)

Östermalms saluhall, (foto: Lasse Olsson)

Förutom att sistnämnda projekt tävlar i interiörklassen, är även dess uppmärksammade fasadbelysningen med och tävlar i exteriörklassen. Som enda motpart, tävlar Hinseberget – stadsporten till Karlshamn, i den sistnämnda klassen.

Östermalms saluhall (foto: Kai Piippo)

Hinseberget – stadsporten till Karlshamn (foto: Studio Ketchup, Patrik Gunnar Helin)

Prisutdelning sker den 8 september, i samband med det årliga eventet Ljusdagen. Tävlingen arrangeras av Sydljus, Västljus, Svenska Belysningssällskapet och tidningen Ljuskultur.