Säkrar framtidens regnskog

Säkrar framtidens regnskog

Publicerad
2021-06-15
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Miljö

Det grafiska branschnätverket Grafkom har lanserat Carbon Balanced Paper i Norden och Nordamerika.
Konceptet, som funnits i Storbritannien flera år, är ett sätt att klimatkompensera för CO2-utsläpp, kopplade till pappersbaserade produkter.

– Miljö och klimat blir allt viktigare i samhället och om man ska vara med och kämpa om framtidens kunder, måste man ta dessa frågor på allvar, säger Magnus Thorkildsen, partner i Grafkom.

– Med Carbon Balanced Paper ger vi samtliga aktörer i värdekedjan, möjlighet att CO2-kompensera för sina trycksaker.

Själva kompenseringen levereras av World Land Trust och bygger på att man köper upp och säkrar regnskog i Vietnam. Genom att köpa upp hotad regnskog, säkerställer man att karbon, som träden lagrar, stannar i skogen och inte släpps ut i atmosfären. Samtidigt hjälper man till att rädda flera utrotningshotade djurarter.

– Grafkom har länge varit på jakt efter ett miljöprojekt inom det här fältet. Samarbetet med World Land Trust känns väldigt bra, särskilt eftersom det är en stabil aktör med mycket erfarenhet och stöttning från tungviktare som Sir David Attenborough.

– Ökat miljöfokus är avgörande för den grafiska branschen och nu finns det ett enkelt verktyg, som alla kan använda, avslutar Thorkildsen.