Flyger med 3D-printade reservdelar   (foto; Saab)

Flyger med 3D-printade reservdelar

Publicerad
2021-06-08
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D

Försvarskoncernen Saab har genomfört tester med att flyga Saab 39 Gripen, med en 3D-printad yttre lucka. Syftet var att undersöka hur additiv tillverkning kan användas, för att reparera flygplanen ute i fält.
Arbetet är ett steg framåt, mot att 3D-printa reservdelar i fält, för att snabbt kunna reparera trasiga eller skadade stridsflygplan på plats. För att det här ska kunna användas på riktigt, krävs fortsatta tester.

– Den här testflygningen, med en komponent som har operationell påverkan på flygplanet, är ett viktigt steg då ett flygplan, inklusive alla dess delar, alltid måste gå igenom en luftvärdighetsprocess med högt ställda krav, säger Ellen Molin på Saab.
– Additiv tillverkning kommer att förändra spelplanen helt, när det gäller att öka operationell tillgänglighet i fält.

I det här testet användes en nylonplast av typen PA2200 och nästa steg blir att undersöka alternativa material; som även är flexibla och som tål kyla vid höga höjder. Vidare ska man undersöka en containerlösning, som gör det möjligt att ta med utrustning för 3D-printing ut i fält.