Fler arbetar mer hållbart   (Genrebild)

Fler arbetar mer hållbart

Publicerad
2021-06-01
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Närmare sju av tio företag arbetar mer med att minska sin resursförbrukning idag, jämfört med för två år sedan. Detta visar en undersökning från organisationen Företagarna tillsammans med Swedbank och sparbankerna. Drygt hälften av företagen uppger dessutom, att de arbetar mer aktivt för en hållbar produktion av varor och tjänster.

– Allt fler företag ställer om och söker lösningar för att kunna vara mer hållbara, säger Fredrik Nilzén, hållbarhetschef på Swedbank.
– Det är en effekt av en vakenhet i samhället generellt och en förväntan bland konsumenter och arbetstagare, på att företag ska erbjuda hållbara lösningar, varor och tjänster.

Bransch och storlek
På vilket sätt som ett företag arbetar för ett mer hållbart samhälle, präglas av vilken bransch man är verksam i. Exempelvis, sex av tio tillverkande företag har ställt om till en mer hållbar produktion jämfört med drygt fyra av tio i tjänstesektorn.
Dessutom spelar storleken på företaget en avgörande roll, när det kommer till vad man lägger fokus på i hållbarhetsarbetet. Större företag arbetar i större utsträckning med både hållbarhet och klimat.

– Större företag har ofta mer resurser; en avdelning eller en person, som arbetar specifikt med hållbarhetsagendan i bolaget. Fast vi är övertygade om att alla kan ta steget i en mer hållbar riktning och att det bidrar till en långsiktig lönsamhet för företaget, säger Fredrik Nilzén.
– Hållbarhet är ett långsiktigt, ständigt pågående arbete. En början kan vara att se hur företaget kan göra störst skillnad och vad som är lättast att börja förändringsresan med, men ändå behålla kärnan i verksamheten. Sök inspiration hos andra.