Ford visar vägen med 3D-print   (Foto: Ford/HP)

Ford visar vägen med 3D-print

Publicerad
2021-05-25
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D-print

Bilfabrikören Ford har en vision om att använda 100% hållbara material, därför har man påbörjat ett samarbete med HP om att återanvända restmaterial från 3D-print. Genom att överblivet pulvermaterial processas om, kan man använda det till att skapa nya bildelar.
Detta gör att Ford är den första inom bilindustrin att implementera den här typen av process i tillverkningen. Exempelvis används detta till att 3D-printa bränsleledningar till Ford F-250, vilket gör ledningarna 7% lättare och 10% billigare. Dessutom är de 3D-printade delarna bättre för miljön.

– Tillsammans med HP är vi de första att hitta en process för avfallspulver, som förmodligen skulle ha deponerats och i stället skapat nya, funktionella och hållbara bildelar, säger Debbie Mielewski på Ford.

Vidare har biljätten hittat ytterligare 10 delar, i andra bilmodeller, där man kan implementera den här typen av tillverkningsprocess.

– Vårt samarbete med Ford utökar miljöfördelarna med 3D-utskrift ytterligare och visar hur vi sammanför helt olika industrier, för att förbättra tillverkningsprocesser, så att de blir både effektivare och mer hållbara, säger Stefan Bergdahl, VD på HP Sverige.

3D-printad bränsleledningsartikel.