Cirkulärt producerade tröjor

Cirkulärt producerade tröjor

Publicerad
2021-02-16
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Miljö

Stadium lanserar sin första kollektion av cirkulärt producerade kläder, vilket är en del av satsningen på en mer hållbar affärsmodell. Totalt sett har sportkedjan samlat in 100 kg använda tröjor, via sina butiker.
Efter insamlingen rivs tröjorna sönder, för att kunna spinnas till nytt garn. Detta skickas sedan till Trikåby, ett stickeri utanför Norrköping, som blandar till den rätta fibermixen, av återvunnen polyester och ekologisk bomull. Färgen på det nya garnet avgörs av det insamlade materialet.

– Ett av Stadiums hållbarhetsmål är att minska klimatavtrycket med 50% till år 2030, säger Catrine Marchall, hållbarhetschef på Stadium.
– Det här är ett steg på vägen och början på resan mot ett mer cirkulärt Stadium. Vi lär oss från det småskaliga och lokala, utvärderar och hittar hållbara lösningar, för att skala upp på lång sikt.

Den första kollektionen är producerad av gamla fotbollströjor från Brommapojkarna, som Stadium haft ett samarbete med i närmare 15 år.

Totalt 54 tröjor
Projektet görs i nära samarbete med varumärket Soc och i september, kunde man lansera en första cirkulärt producerad och rostfärgad T-shirt. Den limiterade T-shirten har producerats i totalt 54 exemplar.

– Att producera cirkulärt är än så länge tidskrävande och kostsamt ekonomiskt, säger Ann Gunnar, varumärkeschef på SOC.
– Vi är så klart väldigt stolta över att vi varit en del av hela den här processen och därmed visat för oss själva och omvärlden att vi kan, vill och kommer att göra tydliga insatser, för att minska vår påverkan på miljön.

https://www.folier.se/?utm_source=screenmarknaden&utm_medium=webannons&utm_campaign=allman