Sedel med specialtryck

Sedel med specialtryck

Publicerad
2021-01-28
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Centralbanken i Libanon ska nu ge ut en minnessedel med valören 100 000 lira, nationens officiella valuta. Den nya sedeln ges ut i samband med firandet av Libanons 100 år som stat och blir, genom ett samarbete med CCL Secure Ltd och Rolling Optics, en av de säkraste sedlarna i världen.
Därmed blir Libanon även det första landet i världen att använda sig av säkerhetsfunktionen CinemaTM, vilken är framtagen av samarbetspartnerna.

– Detta är en mycket avancerad säkerhetsfunktion och världens första tillämpning av den nya tekniken i en polymersedel, säger Dr. Tim Berridge, chef för FoU, marknadsföring och design på CCL.

Visuella 3D-effekter
Tekniken, som är integrerad i det polymera sedelsubstratet, medger visuella 3D- och rörelseeffekter och utgör en ny dimension, när det gäller att förhindra förfalskningar. Cinema-effekten är placerad centralt i designen och är sedelns huvudnummer både visuellt och teknologiskt.
I övrigt har den libanesiska sedelns innovativa design ett tema kring bilder av Nejmeh-torget; parlamentstorget, som symboliserar landets oberoende och demokrati.

– Det finaste erkännandet en ny teknologi kan få inom säkerhetsbranschen är att integreras i sedlar. Det är en bransch med långa utvecklingstider och säljcykler, men nu är vi där, säger Axel Lundvall, VD, Rolling Optics.
– Nu har äntligen den första kommersiella sedeln i begränsad upplaga, en sk minnessedel, som innehåller Rolling Optics teknologi lanserats av en centralbank, vilket är en mycket viktig milstolpe.

– Nu är vägen öppen för att även kunna lansera den första kommersiella sedeln i stora volymer inom ett par år.

CCL Secure Ltd är den största producenten i världen av polymera sedlar, med ca 80% av marknaden och förser 24 nationer med polymera sedlar, i över 160 valörer.
Rolling Optics har utvecklat världens mest högupplösta tryckteknologi, vilket har möjliggjort tillverkning av mikrooptiska bilder, med realistiska 3D-effekter.