Satsar på 100% plastfritt   Josefine Nilsson, foto; Robert Nygren

Satsar på 100% plastfritt

Publicerad
2021-01-15
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Förpackning

I och med att de flesta engångsmuggar fortfarande innehåller en plastbarriär, blir de svårare att återvinna på rätt sätt. Det tycker i alla fall kafferosteriet Löfbergs, som nu har hittat en lösning, som är 100% plastfri och kan materialåtervinnas helt och hållet.

– För varma drycker kommer vi att använda en ny typ av pappmugg med en barriär, som inte innehåller något som inte redan finns i vanligt papper. Det innebär, att den är 100% plastfri och kan återvinnas fullt ut som papper på alla våra marknader, säger Josefine Nilsson.

Denna mugg kommer även att användas till kalla drycker, men när behovet av en genomskinlig mugg finns, då används en ny typ av engångsmuggar i återvunnen plast; rPET.
De nya muggarna fasas in på Löfbergs under våren 2021 och är en del i arbetet att bidra till en cirkulär omställning inom kaffebranschen.

– Varje år använder vi och våra kunder drygt nio miljoner engångsmuggar. Det betyder att vi kan göra stor skillnad genom vilket material vi väljer, säger Josefine Nilsson, projektansvarig på Löfbergs.
– Nyckeln är att hitta klimatsmarta lösningar, som fungerar bra för både oss och våra kunder och det har vi lyckats med här.

För att minska förbrukningen
Målet är att bli 100% cirkulärt och det senaste året har Löfbergs jobbat fram en ny strategi, som beskriver hur företaget tänker och jobbar, för att ligga i framkant och driva utvecklingen beträffande engångsartiklar.

Den innebär i korthet att Löfbergs;

  • Använder förnybara material i första hand och återvunna i andra hand.
  • Strävar efter 100% materialåtervinning.
  • Minskar användningen av engångsartiklar, exempelvis genom att bara erbjuda lock eller sugrör om kunden aktivt ber om det.

– Det handlar alltså både om att ställa om till nya, förnybara material och att minska användningen av engångsmaterial. När vi lyckas med det, kommer vi att minska vår klimatpåverkan avsevärt, avslutar Josefine Nilsson.