Köper piratkopior av misstag

Publicerad
2020-12-10
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Dryga häften av de som köper piratkopierade varor i Sverige, gör det i tron att de egentligen köper äkta varor. Särskilt svår kan bedömningen vara på nätet.
Att köpa piratkopior innebär inte bara ekonomiska konsekvenser, utan medför även risker för enskildas hälsa och säkerhet. Så här i samband med julhandeln riskerar många konsumenter att drabbas.

Expert piratkopiering
Totalt sett är nära 7% av alla importerade varor i EU piratkopierade, för leksaker är siffran ännu högre, enligt Europeiska Unionens Immaterialrättsmyndighet; EUIPO. De oseriösa aktörerna på nätet tar till allt mer sofistikerade knep för att vilseleda konsumenter.
Studien kommer från OECD och har gjorts på uppdrag av Patent- och registreringsverket; PRV.

– Det är tyvärr rätt lätt att ramla in på en piratsajt idag. Många tar snabba beslut när de ser lägre priser och är då inte lika uppmärksamma på vilken sida de shoppar på, säger Peter Hedin på Patent- och registreringsverket.
– Vi är måna om att uppmärksamma detta eftersom piratkopior inte har gått igenom de tester som krävs för att få säljas i Sverige och rent utav kan vara farliga att använda.

Ungefär sex av tio beslag, av piratkopierade föremål i EU-ländernas tullar, består av små paket och försändelser, enligt EUIPO.

– Sannolikt är det privatpersoner som importerar många av de små försändelser som beslagtas. Och många gör det oavsiktligt. Det är väldigt olyckligt eftersom piratkopior kan orsaka alltifrån hudreaktioner till bränder, säger Peter Hedin.

Peters tips
1. Var uppmärksam på priset. Är priset för bra för att vara sant, är det ofta det.
2. Se till att det finns kontaktuppgifter och kontrollera dessa om du handlar på nätet.
3. Kontrollera var webbsidan kommer ifrån. Att den är på svenska betyder inte att den ligger i Sverige.
4. Använd sunt förnuft.
5. Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända nätbutiker.