Högst och lägst ansedda företag 2020

Högst och lägst ansedda företag 2020

Publicerad
2020-12-08
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

I Sverige är det IKEA som är det absolut högst ansedda företaget, enligt årets Reputation&Trust-undersökning. På andra sidan av listan finner vi Ryan Air, Lundin Energy, PostNord och Nordea.
Reputation&Trust är en metod där man mäter och analyserar uppfattningen om organisationers anseende och hur det i sin tur påverkar intressenternas beteende. Bakom mätningen står kommunikationsbyrån Comma och det finska analysföretaget T-Media som i 11 år gjort mätningar i fler än 40 länder.

Totalt har 3 702 svenskar har rankat anseende i åtta olika dimensioner; exempelvis hur de värderar företagens ledarskap, innovationsförmåga och ansvarsfullhet. De företag som rankas är de som svenskarna nämner top-of-mind, det vill säga vilka som de spontant kommer att tänka på med högt eller lågt anseende.
Precis som förra året hamnar IKEA högst på listan följt av Spotify som klättrar förbi förra årets tvåa Systembolaget. ICA har klättrat en placering till fjärde plats följt av Scania som är ny på listan. Willys tar sig in som nykomling på en hedrande åttonde plats. Även Preem, Vattenfall, Tre, Nestlé och SJ är nya på årets lista, fast bland de lägst ansedda företagen.

– Pandemin påverkar människors värderingar och vad vi lägger vår uppmärksamhet på. Att Willys kommit in på topplistan beror både på att svenskarna köper hem mer mat och uppskattar Willys produkter, samtidigt som de uppfattas ha klarat utmaningarna på ett ansvarsfullt sätt. Scanias entré på listan speglar att vi också värderar svenska varumärken och arbetsgivare högre i dessa tider, säger Ingrid Landahl.

Respondenterna får svara på frågor om de litar på företagen och om de skulle köpa företagens produkter och tjänster, investera i dem eller söka jobb hos dem.
Därmed kan även sambandet mellan anseendet och företagens affärsmässiga framgång mätas.

Ökat anseende för många

– Eftersom topplistan innehåller de kunder som svenskarna spontant kommer att tänka på så spelar det stor roll om det hänt något under året som fått mycket uppmärksamhet. Förra året hade vi fler banker i botten på listan i kölvattnet av flera skandaler. I år ligger enbart Nordea kvar på ungefär samma nivå medan Swedbank har klättrat rejält och Danske Bank har försvunnit ur listan, säger Ingrid Landahl, grundare av kommunikationsbyrån Comma.

Noterbart är att många företag på årets lista har höjt sitt anseende under pandemiåret, även de som anses ha lägst anseende.