Från lokal idé till världssuccé   Kjell Jansson

Från lokal idé till världssuccé

Publicerad
2020-12-14
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

Programvaran Signcut kan med stor sannolikhet vara en av de äldsta och mest utvecklade lösningarna för skärplottrar idag. Därför har vi besökt Whisqu Graphic i Skövde och lärt oss mer om programmet, företaget och grundaren; Kjell Jansson.

Text/foto – Elmer Törnquist

Nuförtiden handlar det om en hel produktportfölj; The Signcut Suite, som består av 5 mjukvaror. Själva kärnan är Signcut Pro 2; den senaste versionen av skärprogrammet Signcut, vilken fungerar med över 1 200 olika skärplottrar på marknaden.

– Man sparar tid, material och det blir mindre strul helt enkelt. Programmet är kompatibelt med de flesta plottrarna på marknaden och med en knapptryckning går det att överföra bilder från Illustrator, Coreldraw och Inkscape, berättar Kjell Jansson.
– Vi har lagt ner ett kolosalt utvecklingsarbete på hela systemet i över 30 år. Det har gjort att kundbasen ökat hela tiden och spritt sig till fler än 120 länder.

– Det finns förmodligen inget konkurrerande program, där man har lagt ner lika mycket utvecklingstid som vi har gjort… I alla fall inte under de senaste åren.

Fem i portföljen
Till detta har man även utvecklat programmen Spooler; en lösning för hantering av flera plottrar samtidigt, samt programmet Draw; ett gediget designprogram anpassat till skyltdesign samt design av diverse maskinbearbetning.
För att göra portföljen komplett, kompletteras Signcut Suite av Graphic Tracer och Boxmaker. Det först nämnda är ett verktyg till Draw, som snabbt hittar det typsnitt som designern behöver. Däremot är Boxmaker i sig inget program för just skärplottrar, istället är det en mjukvara för att kunna designa egna förpackningar.

Allt detta grundar sig givetvis då i kärnan, Signcut Pro, som såg dagens ljus för första gången för 30 år sedan. Lustigt nog sker utformning, utveckling och underhåll av programvarorna på i stort sett samma plats idag; Skövde.
Kjell Jansson, grundare och VD på Whisqu Graphic AB, som äger rättigheterna till Signcut, är entreprenören som har gjort sin beskärda del, i den del av historieböckerna, som handlar om programvaror för plottermaskiner. Det här är hans historia.

Vi blev en av dem
Som 37-årig man år 1988, hade Kjell Jansson aldrig haft en anställning hos ett företag tidigare. Under hela sitt vuxna liv hade han alltid varit något av en egenföretagare. Just därför såg han fram emot att för första gången, få chansen att kliva in som anställd säljare hos CDS Systems AB.

– Precis då hade de allra första skärplottrarna släppts på marknaden. Det var en tid då det inte fanns så många programvaror för den grafiska branschen, berättar Kjell Jansson.
– Faktiskt var det här tre-fyra år innan den första versionen av Signcut såg dagens ljus och just den här anställningen var hos ett företag, som skulle utveckla en egen programvara för skärplottrar.

– Det blev däremot som så att jag klev in som delägare istället, så egentligen var jag aldrig anställd där heller.

Det svenska företaget H-data hade precis fått agenturen för de första skärplottrarna från Roland DG; Camm-1 PNC1000.

– Jag och min kollega köpte då en Roland-plotter och grejen är ju den att vi blev rejält överraskade, när vi insåg att det inte fanns någon programvara till den. Det fanns ingen i hela världen, säger Kjell Jansson.
– Jag är ganska säker på att Roland räknade med att det skulle komma företag, som skulle ta fram programvara åt maskinen. Vi blev ju faktiskt en av dem.

Först i världen
Fortfarande i slutet av 1980-talet och Kjell och hans kollega sitter vid en dator som har Windows 2; det första operativsystemet från Microsoft, som hade en grafisk användarmiljö för MS-DOS.
Operativsystemen för datorer på 80- och 90-talet var i allra högsta grad textbaserade, vilka då kallades för DOS i olika kombinationer. Apple Computer introducerade år 1984 sin dator; Macintosh, världens första persondator med ett grafiskt användargränssnitt.

– När vi satt och arbetade på vårt program, skrev vi det som ett textbaserat DOS-program, fortsätter Kjell Jansson.
– Till slut insåg vi att det nog var tvunget att vara grafiskt ändå. Programmet skulle trots allt vara för den grafiska marknaden.

Detta skulle dra ut på tiden och dubblade den totala utvecklingen till ungefär 10 månader. Däremot kanske det inte gjorde så mycket, eftersom det medförde att man var först i världen med att utveckla ett skärprogram till Windows, med ett grafiskt användargränssnitt.
Så småningom började försäljningen rulla igång och man anställde en säljare.

– Vi drog väl inte helt jämnt, så det slutade med att den andra delägaren köpte ut mig. I och med detta fick jag ensamrätt på försäljningen på den tyska marknaden, fortsätter Kjell Jansson.
– På bara 3-4 månader har jag sålt och fått in runt 1,2 miljoner kronor. Samtidigt märkte jag att de andra hade börjat sälja via återförsäljare, på den tyska marknaden också.

Fast det gjorde inget. Nu kände sig Kjell klar med den biten. För nu hade en idé fötts, en idé om en egen programvara.

Den första kunden
Nu är året 1990 och Signcut skulle snart se dagens ljus för första gången. Företaget räknade med att man var en av ca 100 olika utvecklare av skärprogram, till antingen Windows eller MAC.

– Jag hade ju ett ganska stort kapital efter månaderna i Tyskland, så jag anställde över ett dussin programmerare, fortsätter Kjell Jansson.
– Efter ett och ett halvt år hade vi fortfarande inte någon produkt på marknaden och kapitalet började sina.

Eftersom att företaget inte hade en produkt på marknaden, hade man inte heller någon försäljning. Företaget levde nu på lån, när finanskrisen i början av 1990-talet slog till med rejäl kraft.
Året är 1992 och nu släpps äntligen den första versionen av Signcut på marknaden. Kjell beger sig till ISA-mässan i USA för att promota programmet, men blev under mässans gång plötsligt sjuk och fick feber.

– Jag var helt borta och missade den sista mässdagen. Jag sov till och med ett helt dygn mer än jag hade bokat, säger Kjell Jansson.

Det gjorde i sin tur att han kom en dag sent, till en branschmässa i Stockholm där han skulle visa Signcut för den svenska marknaden.

– Jag var fortfarande sjuk och orkade inte göra någon demo förrän sista halvtimmen innan mässan stängde, berättar Kjell Jansson.
– Det satt några i publiken som tittade och lyssnade. En av dem som satt där gillade det han såg. Hans namn var Pär Wallin och han blev vår första kund.

Pär Wallin driver det anrika företaget Sigillet AB i Eskilstuna. Företaget, vars rötter sträcker sig från 1936, är fortfarande efter nästan 3 decennium trogna kunder till Signcut.

Testade utan att veta
Vi gör ett litet avbrott i historien, för att berätta en kul liten anekdot. Signcut hade redan på 1990-talet massor av funktioner, men det var ännu inte alla som var testade fullt ut.
En dag fick Pär Wallin in ett jobb. Det var en stor plåtskylt på över 200 kvm, som skulle sitta längs vägen som går förbi Eskilstuna. Skylten skulle visa maskiner från Volvo BM och vara i tre färger. Varje plåt var dessutom 1 x 2 meter stor. Pär visste inte riktigt hur han skulle göra i programmet, för att få det rätt.

– Jag berättade att det fanns en funktion, där man delar in segment och sätter storlekarna efter plåtstorleken, plus överlapp i varje riktning och passmärken, berättar Kjell Jansson.
– Bara materialet kostade säkert 100 000 kronor, så jag var ganska orolig. Vi hade ju aldrig testat funktionen i verkligheten tidigare och var inte helt 100 på att det verkligen skulle fungera.

Självklart berättade Kjell för Pär att de inte var säkra på att det fungerade, men när Pär beslöt sig för att testa ändå blev Kjell extremt orolig. Dagarna gick och Kjell hörde inte något från Pär.

– Jag var orolig hela tiden, tills den dagen då jag ringde honom och frågade hur det hade gått, fortsätter Kjell.
– Han berättade att det hade gått jättebra, utan problem. Så jag blev faktiskt ganska lättad.

Tillbaka till Kjells historia.

Tuffa år
Den som tar ett lån måste betala tillbaka förr eller senare. Bara för att produkten är ute och man har en kund löser det inte sig direkt.

– Jag hade som tur var ett bolag som låg vilande, så jag flyttade över hela verksamheten dit istället och kursade det första bolaget, berättar Kjell.
– Det var även dags att komma överens med banken hur jag skulle göra, eftersom att jag hade gått in som personlig borgenär.

Totalt sett var Kjell Jansson skyldig upp emot 900 000 kronor och samtliga programmerare försvann i och med konkursen.
Lite kuriosa att nämna; en av programmerarna gick vidare och skapade programmet som används till värmekameran Flir. Såväl tullar, polisen och ja, egentligen alla möjliga använder den typen av värmekamera.

Utveckling och uppdatering
Både programvaran och verksamheten hade nu dragit igång i det nya bolaget. Kunderna började komma in och lånet kunde betalas tillbaka. Nu anställdes Per Johansson, som skulle arbeta med programmering.

– Vi hade väl närmare 2 500 kunder här i Sverige och vi körde med gratis support, så det gick rätt bra under den här tiden, säger Kjell Jansson.
– Vi lyckades få ett stort avtal med Roland DG, som skickade med vårt program tillsammans med sina plottrar i hela Skandinavien, Ryssland, Polen och de baltiska staterna.

– Sedan sålde vi mycket själva också, för mjukvarumarknaden överlag var under snabb utveckling.

Som tidigare nämnt utvecklades Signcut till Windows och under första halvan av 1990-talet skedde stora tekniska framgångar. Utvecklingen gick snabbt framåt för operativsystemet och det innebar även att programmen behövde nya uppdateringar hela tiden.

– Varje gång som Adobe eller Coreldraw uppdaterades, behövdes det även en ny uppdatering till Signcut, fortsätter Kjell Jansson.

Så fortsatte det, tills den dagen då programmen blev bakåtkompatibla.

– Med andra ord behövde man inte längre uppdatera Signcut för att det skulle fungera, berättar Kjell.
– Det innebar att vi fick fler och fler kunder, som inte behövde uppdatera programmet någonsin egentligen. Samtidigt hade vi gratis support och det genererade i betydligt lägre intäkter.

Det blev som så att både Kjell och Per fick jobba heltid med support. Programmering och försäljning fick skötas på övertidstimmarna. I samma veva hade Roland DG tagit fram ett eget program till plottrarna.

– När vi tappade den inkomsten insåg vi till slut, att det var dags att satsa på exportförsäljning om det skulle gå runt.

De trodde vi gick under
Under 2000-talet blev företaget utsatta för ett rejält svindleri, vilket gjorde att många kunder och andra parter, trodde att företaget hade försvunnit.

– Det var en man som var associerad med verksamheten och sålde skärplottrar via mitt bolag, berättar Kjell Jansson.

Tyvärr, enligt Kjell, så var denna man något av en storskojare och när det väl uppdagades, bad Kjell den associerade mannen att lämna verksamheten. Det tog däremot inte slut där, eftersom att

– Han lyckades komma över vår, för den svenska marknaden, viktigaste URL, vårt mest använda telefonnummer, ett betydande lager och alla kundkontakter, i form av bokföringen, fortsätter Kjell Jansson.
– Telefonen blev verkligen knäppttyst hos oss och den där mannen startade upp ett eget bolag, via bulvaner.

Det hela slutade, efter flera år, med konkurs för bulvanföretaget och för handlingar i tingsrätten. Äventyret med den associerade personen kom att kosta företaget flera miljoner, mycket på grund av tappade kunder.

– Många av våra svenska kunder trodde att vi försvann. Förmodligen är det många som fortfarande tror det, säger Kjell Jansson
– Vi borde förstås ha gjort mer för att visa att vi fortfarande finns kvar, men vi började fokusera på exportförsäljningen istället.

Att få spridning
Det var lite trögt innan försäljningen kom igång i utlandet, så för att få spridning togs en gratisversion av programmet fram. Denna version saknade dock ett par funktioner.

– Det blev jättepopulärt och Signcut spred sig ordentligt. Fast inte en enda uppgraderade till betalversionen, det fanns för mycket bra i gratisversionen.

Med fortsatt låga inkomster valde man att ta bort gratisversionen. Istället infördes ett system i form av prenumerationer, för den kompletta programvaran.

– Ingen av våra återförsäljare gillade vårt nya koncept, så vi tappade alla och hade ingen försäljning på flera månader, berättar Kjell Jansson.

Det som räddade dem var när US Cutter kom och köpte 1 000 licenser i månaden, i ett halvår. Vilket gjorde att företaget kunde fortsätta programmet fick fortleva.
Samarbetet med US Cutter fick däremot ett abrupt slut efter det där halvåret. Däremot hade Signcut blivit så pass känt bland användare världen över, att försäljningen fortsatte i princip oförändrat ändå.

– Vi var faktiskt först med ett prenumerationssystem och det var det som blev vår räddning till slut. Även om vi tappade alla återförsäljare. Men kunderna hittade oss via hemsidan i alla fall.
– De som tog sig lite tid kom oftast att gilla programmet och insåg att det var värt pengarna, berättar Kjell Jansson.

Signcut idag
Om vi hoppar fram till idag, så är det totalt sett 15 personer som arbetar inom Whisqu Group och med programvaruportföljen Signcut Suite. Förutom utvecklingsbolaget i Sverige, finns det försäljningsbolag i Hongkong, Kina samt i Manilla, Filippinerna och ett i Phoenix, Arizona, USA.

– Totalt har ca 300 000 laddat ner och använt programmet. Nu finns tusentals kunder som fasta prenumeranter, berättar Kjell Jansson.
– Våra prenumerationsalternativ är förmånliga. Därför har Signcut vunnit marknadsandelar allt snabbare och försäljningen i år, har ökat med mer än 20% jämfört med förra året.

Nu har det gått över 30 år sedan Kjell Jansson skulle bli anställd för första gången, men det blev ju inte så. Med andra ord är han en man som ytterligare 30 år senare, ännu inte haft en riktig anställning. Däremot har han varit en drivande kraft, bakom ett program som numera finns över hela världen.