Företagen om Brexit

Företagen om Brexit

Publicerad
2020-12-03
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Hela 7 av 10 företag uppger att de är väl förberedda för Brexit, fast en tredjedel är osäkra på hur det kommer påverka verksamheten i framtiden. Detta visar en undersökning från logistikföretaget DFDS, som handlar om företagens syn på Brexit.
Undersökningen har svarats på av specialister och beslutsfattare på 100 företag, som arbetar med export och import. Många tror att högre kostnader, längre ledtider och minskade volymer för det egna företaget, är ett stundande resultat av Brexit.

När undersökningen genomfördes, i september och oktober, förberedde sig en klar majoritet, för att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal.

– Förhandlingarna går ju trögt just nu och det är därför klokt att näringslivet utgår från att Storbritannien kraschar ut ur EU utan ett avtal. Utan ett avtal hanteras Storbritannien, som vilket annat land som helst utanför EU, säger Mathias Dahlgren på DFDS.

En viktig handelspartner
Samtidigt finns en utbredd osäkerhet bland många, när det gäller hur affärerna och verksamheten kommer att påverkas av utträdet.
Storbritannien har redan lämnat EU och perioden fram till den 31 december i år är en övergångsperiod, för att parterna ska hinna enas om ett utträdesavtal. Men än så länge saknas alltså ett avtal, om hur relationen ska se ut i framtiden.

– Storbritannien är idag Sveriges sjätte viktigaste handelspartner; bilar, bussar och läkemedel, är bara några av de varor som exporteras till ett värde av 72 miljarder kronor varje år. Det är klart att utträdet kommer påverka oss, säger Mathias Dahlström.