Tredje generationens digitalpress

Tredje generationens digitalpress

Publicerad
2020-11-11
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Jet Press 750S från Fujifilm, har funnits på marknaden sedan tidig sommar 2019. Det förhindrar dock inte från att man kör ett webinar, för att visa fördelarna med en vattenbaserad digitalpress. Här i Sverige är det Edvard Schneidler som har agenturen för varumärket.

Text – Elmer Törnquist

I den livesända presentationen, fokuserade man extra mycket på förpackningstryck samt finishing i Jet Press 750S. Maskinen printar i B2-format, alltså 50 x 70 cm, i en hastighet på upp till 3 600 ark i timmen.
Under presentationen visade man hela arbetsflödet; från tryckning, till efterbehandling och färdig produkt. Till sin hjälp hade Fujifilm hjälp av två specialister på området; Harris & Bruno samt Highcon. Den först nämnda är ett amerikanskt bolag, som tillverkar skydds- och effektlack till den grafiska branschen. Nummer två är en israelisk tillverkare av maskiner, för bl a laserskärning och bigning av förpackningar.
Själva konceptet för Jet Press 750S bygger på mjukvara och hårdvara, som fått mogna och nu är inne i sin tredje generation. Tekniken introducerades ursprungligen i Jet Press 720 år 2011.

– Digitalpressen är väldigt mångsidig, speciellt då man kan printa på både bestruket och obestruket offsetpapper, berättar Michael Mossberg, VD på Edvard Schneidler.
– Man har alltså alla fördelar från offsettryck, i kombination med alla fördelar från digitaltryck.

Intressant att veta, är att det faktiskt är Ryobi, som bygger offsetpressar, som har byggt själva chassit till maskinen. Det innebär dessutom, att den till viss del liknar en offsetpress också.
Exempelvis sker både in- och utmatning av ark i maskinen med långsidan inåt. Vanligtvis brukar faktiskt kortsidan vara inåt.

 

Vattenbaserat bläck ger fördelar
Det är som sagt en mångsidig maskin och om man planerar rätt, går det att bli väldigt effektiv. Ett exempel är, att man kan köra exempelvis förpackningar under det första skiftet och efter lunch kan man trycka affischer och visitkort.

– Det vattenbaserade bläcket ger dessutom ytterligare fördelar. Både miljömässigt, då avfärgning av papper blir viktigare och för att det är godkänt för livsmedelsbruk.

Fujifilm 750S är uppbyggd som så, att den är utrustad med två separata bläckuppsättningar. Där den första uppsättningen är tänkt till traditionella trycksaker och den andra ska användas för livsmedelsförpackningar, som har direkt kontakt med varann.


Totalt sett är maskinen utrustad med fyra printhuvuden av den senaste generationen från Dimatix. Printhuvudena kallas för Samba.

– Det är Fujifilm som äger Dimatix. Vilket betyder att Fujifilm tillverkar såväl maskinen, som printhuvudena och bläcket, fortsätter Michael Mossberg.
– Maskinen kan printa upp till 90% av färgrymden i Pantone-skalan, trots att det är CMYK.

Det var till och med som så att, om Fujifilm hade kört med fler printhuvuden, hade man uppnått kanske 95% av färgrymden hos Pantone. Fast fler delar i maskinen betyder samtidigt att det både blir mer komplicerat och dyrare.

– Japanerna tycker om när det är enkelt, samtidigt som det ger hög kvalitet och det har man uppnått med den här digitalpressen. För tryckkvaliteten gör verkligen att den tillhör klassen The Best of The Best, avslutar Michael Mossberg.

Fujifilm Jet Press 750S finns nu installerad hos fler än 200 tryckerier världen, varav 50-talet finns i Europa.