Textilförädling i framkant

Textilförädling i framkant

Publicerad
2020-10-19
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

På Textile Fashion Center i Borås, den 19-20 september, dukade ACG Nyström upp ett smörgåsbord av de senaste nyheterna inom textilförädling; två brodyrmaskiner från japanska Tajima och det senaste släppet av Brothers DTG-printer GTXpro.

Rickard Karlsson och Perry Sandell

Text/foto – Elmer Törnquist

ACG Nyström har som bekant generalagenturen för samtliga brodyrmaskiner från Tajima i Sverige, Norge, Finland Baltikum och Ukraina.

– Det enda är att vi inte har Danmark, men man ska inte ta sig vatten över huvudet, skojar Perry Sandell, avdelningschef för brodyr på ACG Nyström.
– Vi har många år av erfarenhet i bolag. Jag själv har över 30 år, min kollega Christian har 25 år och Rickard har 15 års erfarenhet.

Tajima med världsunik teknik
Först och främst demonstrerar Perry den helt nya Tajima TMEZ-SC, en singelhuvudsmaskin med 15 nålar. Det är världens första brodyrmaskin i sitt slag, som inte kräver manuell justering av trådspänningen, tack vare den nya tekniken i-TM; intelligent Thread Managment.

TMEZ-SC

Dessutom har TMEZ-SC helautomatisk höjdreglering av pressarfoten, i och med tekniken DCP; Digital Controlled Presserfoot.

– DCP-tekniken har funnits i Tajimas premium-modeller i 7 år redan, vilket alltså är en beprövad teknik som fungerar under många timmars produktion, fortsätter Perry Sandell.
– Kort förklarat elimineras vibrationerna som uppstår när pressarfoten går ner, som gör att nålstången vibrerar. DCP gör snyggare brodyrer och det går att brodera extremt små detaljer.

Exempelvis har man på en Tajima TMEZ-SC lyckats brodera den amerikanska självständighetsförklaringen. Där är texten och namnsignaturerna endast 1-2 mm.
Ett motto som det japanska företaget har är; always lead, never follow. Det kanske låter kaxigt, men det säger samtidigt en del om företaget; man vill ligga i framkant.

– Eftersom att maskinen själv sköter trådspänningen med i-TM och mäter materialets tjocklek med DCP, räknar datorn ut hur mycket tråd som går åt till alla olika stygn. Det gör att den håller rätt trådspänning hela tiden.
– Man får full kontroll på varje stygn, på varje brodyr hela tiden, stoltserar Perry Sandell.

– Allt som krävs för att kunna brodera med en sådan här maskin, är att man kan trycka på knappen för att starta den. Sedan sköter maskinen resten.

Satsar tungt på butiksmaskinen
Redan på Nordic Profile Fair på Elmiamässan i januari, presenterade ACG Nyström Tajima SAI för branschen. Det är en singelhuvudsmaskin med 8 nålar. Efter mässan sålde företaget två maskiner, sedan var det locket på i princip.

– Nu är vi igång igen och vi satsar väldigt hårt på att marknadsföra oss mot butik. Vi vet att det är många som vill ha egen textilförädling in-house, fortsätter Perry Sandell.
– Här har vi en robust metallkonstruktion, i kombination med sömnadsdelarna som sitter i industrimaskinerna. Kvaliteten är exakt densamma.

För att kunna åstadkomma detta har Tajima minskat ner på storleken och sänkt hastigheten; denna maskin klarar 800 varv per minut, jämfört med industrimaskinerna som gör 1 200 varv per minut.

Tajima SAI

Senaste inom DTG från Brother
Även om den nya textilprintern Brother GTXpro i grunden ser ut som föregångaren Brother GTX, är det en ordentlig uppgradering. Den släpptes bara några dagar innan utställningen i Borås, men Perry har pluggat in det viktigaste.

– Det viktigaste är kanske att man har gjort själva enheten snabbare och lagt in ett höghastighetsläge, som printar upp till 10% fortare, förklarar Perry Sandell.
– Sedan har man byggt in cirkulation även i printhuvudena, vilket förhindrar att bläcket segmenterar och då minskar både underhåll och färgkostnad.

Utskriftskvaliteten är 1200 x 1200 dpi och maskinen är certifierad för miljömärkningarna OekoTex Passport GOTS 5.0. Perry berättar även att denna DTG-printer finns i den större varianten GTXpro Bulk; framtagen för massproduktion och som har en större modul för bläckhantering.

Perry Sandell och Rickard Karlsson framför en roll-up av Brother GTXpro

Textilförädling ligger ACG Nyström varmt om hjärtat och det är mycket som händer på den fronten. Exempelvis har Brother arbetat med att ge sina kunder möjligheten, att printa direkt på mörka polyesterplagg. Detta är något som samtliga användare av GTX och GTXpro, kan testa från och med september 2020.