Årets vinnare – stilbildande för framtidens arbetsplatser   foto Måns Berg

Årets vinnare – stilbildande för framtidens arbetsplatser

Publicerad
2020-09-10
Skribent
Redaktionen

Det är Microsofts nya kontor i Stockholm city, som blev utnämnt till årets vinnare av Svenska Ljuspriset. Enligt juryn har ljusdesignteamet lyckats skapa, en visuell upplevelse och en dynamisk, stimulerande ljusmiljö av sällan skådat slag.
Priset delades ut den 9 september, på Cirkus i Stockholm och i en tuff konkurrens fick ytterligare två projekt; Uplands Enskilda Bank i Uppsala samt Västerbron i Stockholm, varsitt hedersomnämnande.

Vinnarprojektet, Microsofts nya Stockholmskontor, är en kreativ och öppen plats som stöder företagets aktivitetsbaserade arbetssätt Det Nya Arbetslivet. Inspiration till inrednings-konceptet At home in Stockholm har hämtats ur de skandinaviska årstiderna, för att skapa en föränderlighet genom lokalerna. Människan och naturen står i centrum och fokus ligger på en en varierad och hälsosam upplevelse både vad gäller funktion, ljussättning, färger och material.

Ljusdesignteamet har skapat en stimulerande ljusmiljö på ett djärvt och nytänkande sätt. Enligt juryn är slutresultatet så imponerande att det mynnar ut i en innovativ och stilbildande modell som banar väg för framtidens arbetsplatser.

Sofie Bamberg och Anna Ekberg från Paloma Design Studio är med och kammar hem det årliga prestigepriset redan för andra gången. Så sent som för två år sedan vann de Svenska Ljuspriset för sin ljussättning av stjärnkrogen Restaurant Frantzén i Stockholm.

JURYMOTIVERINGEN:

– Projektet har förverkligats genom en gemensam tydlig vision som bygger på samverkan och inkluderande helhetssyn. Med ingående förståelse för visuell upplevelse skapas en stimulerande ljusmiljö som erbjuder dynamisk balans mellan ljus och mörker. Här presenteras modiga lösningar som tyder på gedigen kunskap och omsorg om samspelet mellan ljus, färg och material.

– Med ett brinnande engagemang och självförtroende har designteamet lyckats involvera, inspirera och motivera till djärv och nytänkande ljusdesign. Resultatet har mynnat ut i en innovativ och stilbildande modell som banar väg för framtidens arbetsplatser.

MEDVERKANDE – MICROSOFTS KONTOR I STOCKHOLM:
Beställare: Microsoft
Ljusdesign: Paloma Design Studio
Hyresgästens arkitekt/inredningsarkitekt: MER arkitekter
Elkonsult: Tjuren
Elentreprenör: K4

Fakta om Svenska Ljuspriset
Svenska Ljuspriset är en årlig tävling som syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus använts på föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter. I årets tävlingsomgång tävlar projekt färdigställda under 2019.

Tävlingen har en lång tradition och arrangeras nu för 28:e året i rad. Det är många prestigeprojekt som kammat hem priset under årens lopp. Förra året vanns tävlingen av den unika studiemiljön, Ekomikums läsesal vid Uppsala universitet.

Arrangörer är de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västsljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.