Farliga ämnen ska rapporteras till ny databas

Farliga ämnen ska rapporteras till ny databas

Publicerad
2020-08-10
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Produktmedia

Information från SBPR
Från och med år 2021 ska leverantörer av varor, anmäla om produkterna innehåller särskilt farliga ämnen. Den europeiska kemikaliemyndigheten Echa har fått i uppdrag att utveckla den så kallade Scip-databasen, dit informationen om särskilt farliga ämnen ska rapporteras.
Den nya reglerna innebär att alla tillverkare, importörer eller distributörer av en varor, som släpps på marknaden i EU/EES och som innehåller ett särskilt farligt ämne, på kandidatförteckningen i en halt av mer än 0,1 viktprocent, från och med den 5 januari 2021 måste lämna information till Scip-databasen hos Echa.
Kraven gäller inte butiker, som enbart säljer varor direkt till konsumenter. Ambitionen är att göra information om dessa ämnen tillgänglig under varors och materials hela livscykel, inklusive i avfallsledet.
Bestämmelsen om anmälan till Scip-databasen finns i EU:s avfallsdirektiv. Den har nu implementerats i svensk lagstiftning genom en ändringsföreskrift till Kemikalieinspektionens föreskrifter om kemiska produkter och biotekniska organismer.