Tredje mörka månaden för modehandeln

Publicerad
2020-06-15
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Stilindex från Svensk Handel Stil visar att den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 26,3% i maj jämfört med samma månad förra året. Skoförsäljningen minskade med 45,3 procent under månaden.

Butiker och e-handel    Maj 2020       Ackumulerat 2020
Kläder                          -26,3 %           -17,3 %
Skor                             -45,3 %           -35,4 %

Kommentarer från Svensk Handel:

– Coronakrisen har slagit hårt mot modehandeln och för tredje månaden i rad ser vi drastiska försäljningstapp. Även om e-handeln väger upp är läget fortsatt tufft. Hårdast drabbad är skohandeln som tappat hela 45 procent under maj. Detta betonar vikten av att regeringens omställningsstöd förlängs för att rädda företag och jobb i modehandeln, säger Karin Johansson, VD på Svensk Handel.

– Även om försäljningstappen i klädhandeln fortsatt är stora kan en viss positiv tendens skönjas. Att rörligheten i samhället kommer igång igen blir avgörande för att försäljningen ska ta fart. Det finns ett uppdämt behov av att köpa kläder och skor och jag hoppas att sommarvädret bidrar till att försäljningen ökar.

Trots att coronapandemin försatt stora delar av modehandeln i ett prekärt läge valde regeringen i fredags att skicka ut den föreslagna modeskatten på remiss. I korthet innebär skatten att kläder och skor beskattas med 40 kronor per kilo. Regeringens syfte är att få bort vissa kemikalier.

– Att mitt i en historiskt tuff kris driva igenom en straffskatt är inget annat än ett slag i ansiktet på den svenska modehandeln. Svenska modeföretag ligger i frontlinjen med sitt hållbarhetsarbete och majoriteten av plaggen innehåller inte otillåtna kemikalier, ändå ska alla produkter beskattas. Det är som att ge alla bilister en fortkörningsbot i förväg, avslutar Karin Johansson.