Genombrott för flexografiskt tryck   Foto; Brobygrafiska

Genombrott för flexografiskt tryck

Publicerad
2020-06-16
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Vanligtvis står vitt bläck för drygt häften av den totala bläckkonsumtionen när man trycker flexografiskt. Det är något som man nu hittat en lösning på. I ett samarbete mellan företagen Marvaco, Soma, Flint Group och Inometa, har man gjort ett genombrott med opaciteten för vitt bläck vid flexotryck.

– Att nå denna nivå av opacitet har varit min dröm de senaste 20 åren och med ny teknik har vi äntligen kommit hit, kommenterar Kai Lankinen, ordförande i Marvaco Group.
– Samarbet har resulterat i betydande bläckbesparingar, medan opaciteten är precis samma som med den traditionella trycktekniken. Under arbetets gång har vi genomfört många tester. Dock måste jag bara säga det, utan stödet från Flint Group och Inometa skulle detta inte varit möjligt.

Med gemensamma krafter
Här har de fyra företagen gått ihop och med gemensamma krafter hittat lösningar som ökar tryckeffektiviteten vid förpackningstryck, samtidigt som det minskar miljöpåverkan och dramatiskt reducerar bläckåtgången.

– Det är få tryckerier som kan nå samma opacitet vid flexografiskt tryck med endast en vit. Nivån av opacitet likt dessa, kräver vanligtvis höga aniloxvolymer och att man trycker den vita i två lager, förklarar Moreno Melegatto på Soma.
– Vi känner oss stolta över att det nya torksystemet Soma Optima, minimerar effekten av färgblockering, samtidigt som den när denna extrema nivå av höga opacitet.

Både Joelle Bédat och Thomas Strohe, på Flint Group, är nöjda med resultaten. De beskriver att kombinationen av de senaste teknikerna inom Flint Group, med tryckplåt och bläck, kompletterade varandra för att uppnå prestationen.
Egentligen skulle resultatet av detta ha presenterats på Drupa 2020, den stora tryckmässan som skulle ägt rum i München, Tyskland mellan den 16-26 juni. På sin hemsida uppger Marvaco att man ska presentera mer detaljerade uppgifter om den nya tekniken längre fram.