Satelliter ska bygga satelliter   Bild; Made in Space

Satelliter ska bygga satelliter

Publicerad
2019-12-06
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D

Det amerikanska företaget Made in Space har fått uppdraget att utveckla en satellit, utrustad med en 3D-printer och ett robotsystem, som ska bygga egna konstruktioner i rymden.
Detta kan komma att omdefiniera hela rymdindustrin. Planen är att man inom loppet av några år ska kunna skicka upp en satellit i rymden, som både kan tillverka sig själv och nya satelliter.

– Autonom robottillverkning och hopsättning kommer att omforma utforskningen och infrastrukturen i rymden. Vi tar nu ett storslaget steg mot den framtiden, kommenterar Andrew Rush, VD på Made in Space.
– Genom vårt partnerskap med NASA, bygger vi en konstruktion direkt i omloppsbanan, för första gången någonsin. Detta kommer att bevisa effektiviteten i tekniken, minska riskerna och visa nya möjligheter med tillverkning i rymden.

I en första fas ska den egna satelliten Archinaut, 3D-printa två stycken, tio meter långa solpaneler. Dessa ska enligt företaget kunna generera fem gånger mer solenergi, än de solpaneler som skickas upp från jorden.