Planera för klimatet

Planera för klimatet

Publicerad
2019-12-09
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

I mångt och mycket spelar oftast ledtiderna en av de viktigaste rollerna, när man beställer hem från andra kontinenter, som exempelvis Asien. Man vill ha sin leverans så fort som möjligt.

– Det är hög tid att kommuner, myndigheter och företag förstår denna möjlighet och planerar sina inköp bättre och bidrar till en bättre miljö, skriver Louise Johansson, hållbarhetschef på MEC Gruppen, i ett utskick.

Totalt finns ca 700 000 företag inom EU som importerar från Asien. Om dessa företag skulle följa avtalen som gäller vid import inom EU, skulle utsläppen drastiskt kunna minska.
Det finns även stora företag i EU som vet att de inte håller måtten vid import, men importerar ändå och är beredda på att ta konsekvenserna om de blir upptäckta, vilket de oftast inte blir.
Därför uppmanar MEC Gruppen EU att anställa fler kontrollanter, för att kontrollera att importörerna följer regelverket EU har satt upp.

Besparingar att göra
Nu har MEC Gruppen tagit fram nya diagram, tillsammans med Toll Global Forwarding, som påvisar besparingarna man kan göra om man har möjlighet att planera. De som flyttar frakten till sjö/flyg och förlänger transporttiden med 15 dagar, kan spara 41,27% i koldioxidutsläpp och 12,7% i fraktavgifter.
De som kan ha så långa ledtider som 49 dagar kan, via endast sjötransport, till och med spara hela 99,81% i koldioxidutsläpp, jämfört med flygtransport.
Underlaget för dessa beräkningar har varit 9 mil per ton och frakt.

Spana in PDFen i länken här under, framtagen av MEC Gruppen

MEC Gruppen Hållbar logistik