Från A till Ö med screentryck   Bengt Vahlberg

Från A till Ö med screentryck

Publicerad
2019-12-02
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Med agenturen för hela produktlistan från det amerikanska familjeföretaget Vastex, en komplett leverantör inom screentryck, står ACP Systems i Borås på stadiga ben. Likväl som att Boråsföretaget har en historia som sträcker sig från år 1982, hittar man rötterna för Vastex i Bethlehem, Pennsylvania, USA redan år 1960.
Bethlehem, i delstaten Pennsylvania, USA, ligger drygt 2 timmars bilresa från New York City.

– Det är ett otroligt amerikanskt bolag i den bemärkelsen att här gör man verkligen allting från A till Ö, säger Bengt Vahlberg, säljare på ACP Systems.
– Det är lite häftigt att se. I fabriken skickas det in råplåt och gjutjärn på ena sidan, som kommer ut som en komplett, färdig lackerad screensnurra eller torkugn på andra sidan.

– Jag skulle säga att de är extremt unika, i och med att de fortfarande tillverka alla komponenter själva. Det var ju standard under efterkrigstiden, men det är verkligen inte lika vanligt idag.

Det betyder med andra ord att tillverkaren har stenkoll på hela produktionen och kan garantera att produkterna håller den utlovade kvaliteten.

– Eftersom att de gör allt in-house har de också ett stort reservdelslager och många tillbehör. Mellan New York och Göteborgs hamn kan vi få hem produkterna på 5 arbetsdagar. Det är verkligen snabbt.

 

Håller sig uppdaterade
Under de snart 60 år som Vastex nu har på nacken, har det hänt mycket i den tekniska utvecklingen och många andra tillverkare har uppkommit. Det betyder att man som tillverkare måste hålla sig uppdaterad och vara med när det händer, annars finns det risk att man inte kan mäta sig med konkurrenterna.

– Utan att nämna några namn, kan jag berätta att det finns andra tillverkare som insett hur dagens marknad är nu och egentligen ligger 7 år efter i utvecklingen, fortsätter Bengt Vahlberg.

Tack vare att grundarnas son, nuvarande VD Mark Vasilantone, är en duktig ingenjör, som har förfinat och utvecklat sina föräldrars produkter, har man hela tiden legat i framkant.
Ett exempel är exponeringsboxarna; där Vastex var en av de första att byta ut de tidigare 3 500 wattslamporna, till LED-lampor. Bara den grejen gör att exponeringstiden blir minimal och framför allt snabb.

– Förr när man hade de stora och energislukande lampor, tände man boxen på morgonen. Om man stängde av lamporna för tidigt, var man tvungen att vänta tills de hade släckts helt, innan man tände igen. Annars kunde de explodera, berättar Bengt.
– Det finns ingen som går tillbaka till att använda sådana boxar nu, det är inte ekonomiskt försvarbart om man räknar på energiåtgången och exponeringstiden.

Breddar hela utbudet
Det räcker givetvis inte med att man bara uppdaterar en produktgrupp för att följa med i svängarna. Något som särskiljer Vastex som företag är att de har ett enormt utbud av paletter, det vill säga det bord som man lägger produkten som ska screentryckas på.

– De finns verkligen i alla möjliga tänkbara storlekar och till alla möjliga ändamål. Det som är häftigt är deras vakuumbord, som man tagit fram för dem som gör flerfärgs- eller transfertryck.

Vidare så har utvecklingen av torkugnarna gått snabbt, här finns nu små och snabba varianter. Precis som tidigare kan de torka screentryckta tröjor med plastisoler och vattenbaserad färg, men de är också anpassade att kunna trycka med DTG-teknik.

Det finns väldigt mycket att tala om när man talar om just Vastex som företag och screentryck som hantverk. Vill man lära sig mer, kan man alltid kika in på tillverkarens Youtube-kanal.

– De är jätteaktiva på sin hemsida och på Youtube, med bra och kompletta informationsfilmer. Man visar allt från hur man justerar en screensnurra, till hur man gör vid screentryck, avslutar Bengt Vahlberg.

Uppställt i lokalen
Hos ACP Systems i Borås har man ställt upp ett stort showroom, med bl a maskiner och andra produkter från Vastex. Då Boråsföretaget har haft denna agentur sedan sex år tillbaka, är man väl införstådda med vad som går att göra. Den som gör ett besök kan få en guidad tur och utförlig presentation av sortimentet av personalen.