Förädla fleece   Foto; NS System, graverad halsduk av fleece

Förädla fleece

Publicerad
2019-12-17
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Det finns flera material och produkter som kräver att man har koll på vilken tryck- och märkningsteknik man använder. Transferproducenten NS System har E-Academy på sin hemsida. I detta utbildningsavsnitt tar vi upp vad man ska tänka på vid förädling av fleece.
Materialet fleece är väldigt speciellt i sig och används ofta till jackor, tröjor, sweatpants, hoodies och andra typer av utomhuskläder. Det är ett stickat tyg med ruggad yta, som nästan ser ut att vara vävd.

Kan krackelera
Då kan man fråga sig om det går att sätta ett tryck på materialet och det enkla svaret är ja, men det finns vissa restriktioner. Då fleece inte tål hög värme och inte ska strykas, kan en värmepress lämna avtryck i tyget.
Dessutom lägger sig en transfer ytligt på plagget, ovanpå den ruggade ytan. Detta försämrar vidhäftningsförmågan markant och ökar risken att logotypen krackelerar.

Andra alternativ
Istället för att sätta ett tryck på fleecejackan eller fleecetröjan, är ett bra val, precis som på en softshell, att märka plagget med brodyr. Då får man ett snyggt och exklusivt intryck, samtidigt som brodyr är ett alternativ som har hög hållbarhet.
Dock beror resultatet på vilken typ av fleece som broderas; på en mer långhårig fleece är det svårare att få fram mindre detaljer.

I ton med plagget
Eftersom att många fleece-plagg är gjorda av polyester, är ett annat alternativ att lasergravera på plagget. Tyget bör innehålla minst 50% polyester, för bästa möjliga resultat. Likt brodyren, är det en märkning som har hög hållbarhet och ger ett exklusivt intryck. Dessutom går det att få med även mindre detaljer med lasergravyr.

Beroende på färgen framstår logotypen i en mörkare eller ljusare nyans av den ursprungliga färgen. Här är det dock viktigt att veta att det inte går att lasergravera i färg. Logotypen kommer således alltid vara ton-i-ton med färgen på plagget och motiv framträder endast svagt på svarta eller mörka textilier.