Viktigt med trygghet och stolthet   Staffan Påhlson och Torsten Jansson, arkivbild

Viktigt med trygghet och stolthet

Publicerad
2019-11-20
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

Det är en solig förmiddag i Jönköping och sista dagen för New Wave Profile kickoffen. I en soffgrupp i en korridor utanför Stora Hotellets Spegelsal sitter vi med Tomas Jansson, VD för New Wave Mode och ansvarig för stora delar av den kommersiella verksamheten inom New Wave Group. Det blir ett samtal om livet, som tar sin början i döden.

Text – Lars Knapasjö

Den 26 januari 2018 avled Staffan Påhlson, blott 47 år gammal, i sviter av den lungcancer som upptäcktes knappt ett halvår tidigare. Staffan var en alldeles unik person med en alldeles unik förmåga att leva livet här och nu och ändå ha stora ambitioner och goda föresatser.
I unga år var han bl a svensk ungdomsmästare i brottning och med sin stora energi engagerade han sig i Bingolotto och kom på idén att starta ett lite screentryckeri i Oxelösund. Något som växte till Nyköping, för att sedan som etablerat profilföretag starta en filial i Katrineholm. Sedermera köpte man också företaget Daylight i Bromma.

Nöjd med livet
År 2005 gick hans företag; Påhlsons Reklam AB, med i New Wave Profile, som då hette New Wave Profile Professionals, men bytte namn 2013 till New Wave Profile.
Hans förkärlek för idrott och fysiska aktiviteter följde honom hela livet och under hans sista år var målet att genomföra en Superklassiker, som innebär att man under samma år och sammanlagt totalt 20 timmar klarar av både Vätternrundan, Vasaloppet, Vansbrosimningen och Lidingöloppet. Det blev en av de få drömmar som han aldrig skulle komma att infria.

– Staffan var en person som personifierade det goda kamratskapet. Han gav, utan förbehåll, generöst av all sin kunskap och alla sina erfarenheter till alla vänner och kollegor inom kedjan, berättar Tomas Jansson och saknaden och sorgen blir tydlig.
– Vid vår kickoff i augusti 2017 kom vi att äta frukost tillsammans, efter det att han suttit stora delar av natten på akuten på grund av sin svåra hosta. Senare fick vi veta att man konstaterat en elakartad tumör i ena lungan.

Efter det hade Tomas och Staffan i stort sett daglig kontakt med varandra; ända fram till dagen innan Staffan gick bort.

Gav aldrig upp
Trots omfattande insatser av olika typer av vård och intensiva behandlingar blev sjukdomsbilden inte bättre, utan för var dag som gick blev situationen bara värre.

– Som jag uppfattade Staffan, gav han aldrig upp. Han ville till varje pris vara igång och på benen, när barnen kom hem från skolan. Våra dagliga samtal gjorde att vi kom varandra väldigt nära, säger Tomas Jansson.
– Det fanns aldrig någon bitterhet eller självömkan hos Staffan; han var nöjd med livet och tacksam för allt det gett honom och allt han fått vara med om.

– Han levde livet som livet var och gav av medmänsklig kärlek till alla i sin närhet. Hans omtanke omfattade alla och han gjorde bestående intryck på mig och många, många andra.

Till hans minne och ära
När Staffan Påhlson gått bort, gick det som en chock genom alla som funnits i hans närhet. Efter kontakt med hans hustru Petra och hans mamma och pappa beslutade Tomas och Torsten Jansson, som är koncernchef, grundare och ägare till New Wave Group, att hedra hans minne med en speciell utmärkelse. Det handlar om ett pris, ett diplom och ett erkännande, som ska gå till en person som lever och agerar på det sätt som Staffan Påhlson gjorde; någon som likt Staffan betyder mycket för många.

– Det här gången och första gången går hedersutmärkelsen till Jörgen Wikström på Z-Profil AB i Umeå, som är VD och en av ägarna till företaget, berättar Tomas Jansson.
– Han är, precis som Staffan Påhlson, en fantastisk person och underbar medmänniska, som alltid sätter laget före jaget. Han är en engagerad, frikostig och medkännande kollega, ledare och arbetsgivare. Han är det goda föredömet och någon som man verkligen kan se upp till.

Jörgen Wikström, Z-Profil

Tid och engagemang
Samtalet kring Staffan Påhlson och utmärkelsen till hans minne, som för första gången delades ut nu, för samtalet vidare till en annan nyhet inom New Wave Profile. Det handlar om den unika utbildningssatsningen, som också presenterades idag och som är resultatet av ett nytt samarbete med Leonardo Johansson, VD och grundare av Lion Competence, som man kan säga specialiserat sig på effektiv och annorlunda utbildning inom försäljning i dess bredaste bemärkelse.

– Man kan tala om utbildning och livslångt lärande och faktum är att ju mer vi kan desto innehållsrikare liv, intressantare arbete och bättre resultat kan vi åstadkomma, poängterar Tomas Jansson.
– I morse gick jag runt hela Munksjön här i Jönköping och läste varenda informationstavla, som fanns efter stigen. Det vetandet gav mig en ny och annan upplevelse, bakgrund och bild av staden; kanske inte livsviktigt, men intressant och stimulerande.

När, var och hur du vill …
Hela den utbildningssatsningen, som tagits fram och som nu presenterats för alla inom New Wave Profile, handlar om en digital plattform med interaktiva hjälpmedel i form av korta inslag, som individen själv kan ta till sig, bearbeta och lära sig av.

– Utvecklingen kan bara påverkas och förändras, där man själv är aktiv och verksam. Vår bransch har inte någon djupare tradition av studier eller utbildning och därför är det extra viktigt att ta tag i det, menar Tomas Jansson.
– Om vi accepterar och förstår situationen, kan vi påverka och förändra den genom att ta till oss mer kunskap och testa andra lösningar.

– Om vi inser och kan greppa våra egna begränsningar, så har vi möjlighet att genom utbildning och kontakter kompensera våra brister och därigenom klara av och lyckas med det vi vill åstadkomma.

Upplägget går ut på att den enskilde individen själv kan bestämma när, var och hur han eller hon vill gå vidare och ta del av utbildningsprogrammet. Samtidigt handlar det inte enbart om eget arbete, utan konceptet är också ett utmärkt verktyg för respektive återförsäljare att styra de egna säljarna mot utbildning och uppföljning.
Man kan också upprepa utbildningsinslagen, vilket är viktigt eftersom repetition är all kunskaps moder … som ordspråket lyder.