Signnovation skapar skyltar som sticker ut

Signnovation skapar skyltar som sticker ut

Publicerad
2019-11-18
Skribent
Redaktionen

Det nederländska företaget Signnovation har närmare 30 år på nacken och gör skyltar till hela Nederländerna. Hela 80% av skyltarna hamnar i hemlandet, medan resterande jobb hamnar i närliggande Österrike, Belgien, Danmark och Tyskland.

– Om man kör runt i Nederländerna kommer man se våra skyltar överallt, säger Ramon Wiggers, på Signnovation International Dinxperlo BV.
– Det är ironiskt på ett sätt. Signnovation är osynligt, men vårt arbete syns i hela landet.

Ramon Wiggers

Med osynligheten menar Ramon Wiggers, att Signnovations kunder uteslutande är andra skyltmakare, inga slutkunder. Det företaget gör är att tillverka skyltar, ingen design eller montering.

– Allt vi gör är att göra skyltar; oavsett om det är 2D-skyltar i akryl eller lättviktsskivor, eller om det är 3D-skyltar med stål- och aluminiumbaser, bara det har nummer, bokstäver och logotyper, säger Ramon Wiggers.
– Vi arbetar inte med design, vi arbetar inte med att sätta om skylten. Vi fokuserar på att producera och leverera bokstäver.

För att utföra arbetet har företaget tre skärmaskiner; två stycken MultiCam 5000 och en Cyborg 2030-SV-L-Pro, som alla har varsin licens för EnRoute, ett CAD/CAM-program från SAi.

– Vi har fyra licenser för EnRoute, en för var och en av våra skärmaskiner samt en för olyckor eller en ny maskin, fortsätter Ramon Wiggers.

En hjälpande hand
Ramon Wiggers är chef över planeringsavdelningen på Signnovation och ansvarar för alla aspekter av de anställdas arbete, hälsa och träning. Samtidigt ingår att kontrollera skyltarnas kvalitet, maskinernas prestanda och de potentiellt framtida behoven.

– Eftersom vi arbetar för ett stort antal andra skyltmakare, där var och en arbetar med flera egna designers, från ett stort geografiskt område, är det inte konstigt att de gör saker olika sätt, berättar Ramon Wiggers.
– Därför har vi kommit på ett sätt att göra allt på och vi har nått framgång med den metoden. Ett exempel är att varje kund har en kontaktperson som ansvarar för hela projektet; från att det kommer in tills att det levereras.

– Med så många olika kunder och designers, får vi även filerna i alla möjliga tänkbara format. Vi föredrar EPS eller DXF, men ibland får vi dem i andra format. Med EnRoute kan vi använda alla tänkbara format.

Företaget ser, oavsett vad, till att säkerställa att dyrt material inte går förlorat och att jobben de utför alltid möter eller överstiger kundernas förväntningar. Det gäller såväl färg och material, som tjocklek och efterbehandling. Där alla delar ska kontrolleras av Ramons avdelning på företaget.

– EnRoute är väldigt bra på att hitta fel i filerna, berättar Ramon Wiggers.
– Programmet tillåter inte ens att skärmaskinerna startar, förrän problemen är lösta. Genom det förhindrar vi felskärningar och slipper onödigt avfall, för att slutligen säkerställa en effektivare produktion.

I programmet finns det en mängd tillägg, faktiskt fler än Signnovation behöver använda.

– Vi skär exempelvis inte i trä eller formgjuter, men alla dessa funktioner finns i programmet. För oss är det i alla fall ett perfekt program; det är lätt att lära sig, det finns inte för många inställningar och det är lätt att få en överblick.

Pålitlig mångsidighet
Med programmet garanteras rena skärningar, både in- och utvändigt. Dessutom kan det hantera och realisera komplexa designer samt inkludera texturer. För Signnovations del har man högt förtroende för programmet EnRoute.

– Normalt sett har vi 60-100 order per dag. Det är väldigt mycket bokstäver och därmed väldigt mycket konturskärning. EnRoute hjälper oss att vara konsekventa hela tiden, vilket i sin tur hjälper oss att få ut jobben i tid.

Materialen, som skärs med programvaran, är alla möjliga och kan vara såväl kompositmaterial med aluminium, aluminiumplåtar och PVC-skum, som akrylskivor upp till 30 mm i tjocklek. Skyltarna varierar i storlek; de kan vara 70 m lång, likväl som att de kan vara mindre och ha bokstäver som är 1,5 cm små.

– Till ett välkänt nederländskt företag, producerade vi en logotyp som var sex meter hög, fortsätter Ramon Wiggers.
– Vi vet aldrig vad det är för jobb som kommer. Det kan vara ett stort volymjobb för en mat- eller möbelkedja som öppnar nya butiker, eller så kan det vara ett småföretag som precis öppnat och vill ha en unik skylt.

Som en del av Signnovations innovativa och kreativa kultur, har företaget utvecklat egna substrat som matchar applikationerna och möter kraven på tillförlitlighet, transparens, färgbeständighet och hållbarhet. Alla material måste vara lämpliga för de otaliga designskillnaderna och deras unika utmaningar

– EnRoute gör vårt arbeta enklare, med ett bättre flöde och mer exakt. Det har det bevisat efter över ett årtionde av användning.