Miljöstipendium till kläder av återvunnen plast   foto ; Willhelm Lindqvist

Miljöstipendium till kläder av återvunnen plast

Publicerad
2019-11-08
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Miljö

Start-up-företaget Nature Hommage har tilldelats Årets Miljöstipendium 2019, av tvättföretaget Textilia. Nature Hommage är ett företag som tillverkar sportkläder av återvunnen plast från havet.
Mycket av hela världens industriella plast hamnar i haven och utgör ett stort hot mot det marina ekosystemet. Klädindustrin är som bekant en storspelare av utsläpp i såväl marken, som i luft och hav. För marknaden av sportkläder tillverkas 67% av plaggen av industriellt framtagen plast, exempelvis polyester och nylon.

En lösning på flera utmaningar
Enligt start-up-företaget tror forskare att det vid år 2050, kommer att finnas mer plast än fisk i våra hav. Ett problem som man hoppas kan lösas genom den egenutvecklade produktionstekniken av sportkläder, som då bidrar till renandet av jordens hav samtidigt som den minskar både energi- och resursanvändningen.
Företaget har beräknat att 1 000 klädesplagg sparar 210 liter olja och 1430 kg koldioxid, jämfört med traditionellt tillverkade träningskläder.

Motiveringen lyder
Ett litet och nytänkande varumärke som utmanar klädindustrins resursslöseri genom att erbjuda en lösning på flera miljömässiga utmaningar. Genom att använda återvunnet material från havet, bidrar Nature Hommage till att minska resursslöseri och samtidigt rena jordens hav.
Genom minimalistisk och klassisk design kombinerat med information och kunskap vill man utbilda och påverka konsumenter till nya köpbeteenden som spar jordens resurser.