Förädla softshell

Förädla softshell

Publicerad
2019-11-22
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Produktmedia

Transferproducenten NS System har olika utbildningsavsnitt på sin hemsida, med läsvärda tips och tricks. I det man kallar E-Academy kan man lära sig lite om hur och vad man kan göra på olika material. I detta avsnitt tar vi upp softshell.

En softshelljacka är en mjukare och lättare typ av jacka, som har egenskaper som gör att den andas. Det är en populär typ av jacka, men eftersom materialet är något känsligare än andra, väcks frågan; hur kan man förädla en softshelljacka?

Svaret är att det finns flera möjligheter, men allting beror på hur logotypen ser ut och vilket utseende man vill ha på jackan som helhet.

De mörka skuggorna
Transfertryck på softshell är ett vanligt alternativ. Däremot är ett välkänt problem i branschen, att färgen från en jacka i softshell-material ibland kan blöda igenom trycket. Även om det är ovanligt, kan det uppenbara sig mörka skuggor i logotypen efter ett par timmar, dagar eller veckor.
Blödningen beror på den värmepåverkan som tyget utsätts för. Detta kan motverkas
genom att använda en typ av specialtransfer, som förhindrar färggenomträngning med något som kallas för blocker. Flera olika transferleverantörer har tagit fram denna typ av transfer.

Alternativ utan risk
Vill man helt undvika risken för blödning, kan man istället använda brodyr. Visserligen ett något dyrare val, men samtidigt garanteras hållbarheten i märkningen och man får ett exklusivare utseende.
Något man bör tänka på vid brodyr är att logotyper med mindre detaljer kan vara svåra att återge, samt att placeringsmöjligheterna kan begränsas av sömmar och fickor.

Framhäver nyansen
Ett något mer ovanligt val kan till och med vara att använda sig av lasergravyr på jackan. Detta rekommenderas för textilier som innehåller polyester, eftersom man bränner bort översta skiktet av materialet.
Om man lasergraverar en jacka framhävs logotypen på ett exklusivt och detaljrikt sätt, i antingen en mörkare eller ljusare nyans. Dessutom är lasergravyr, liksom brodyr, en märkmetod som har hög hållbarhet.

I samverkan med NS System