Återvunna bryggerikläder

Publicerad
2019-11-01
Skribent
Redaktionen

I den limiterade kollektionen använder designern Nhu Duong återvunna arbetskläder för att skapa mode.
De återvunna arbetskläderna kommer från Spendrups bryggeri och kollektionen fick namnet Free Form. Sortimentet består av 15 olika plagg för dam och herr, varav de flesta kan bäras som unisex.
Bakgrunden är ett samarbete mellan Spendrups funktionsdryck The Naia Initiative, Re:textile och den före detta modetidningen APLACE, som nu är en butikskedja med skandinaviskt mode.

– Kollektionen utforskar frågor om funktionalitet inom mode genom att på ett lekfullt sätt applicera konceptet Free Form. Genom att återanvända arbetskläder och tekniska material från exempelvis krockkuddar, omvandlas textilierna genom att addera och ta bort funktionella element, säger Nhu Duong.
– Textilierna befrias från deras tidigare, utdaterade ändamål och får nytt liv. Resultatet blev därför en hybrid mellan dåtid och nutid, funktion och ickefunktion och mode och ickemode. Vi har täckt över gamla loggor och slitage med grafiska tryck och vi har tagit vara på alla delar av plaggen, vilket gör att vi bara har producerat så mycket det finns material till.

Erfaren designer
Vietnamesiska Nhu Duong flyttade till Sverige som 7-åring, men bor och arbetar sedan flera år i Berlin. Hon har varit verksam inom modebranschen i över 10 år.
Hon har designat kollektioner för Svenskt Tenn och Weekday, samarbetat med konstnärer som Karl Holmqvist och Wu-Tsang samt deltagit i utställningar världen över.