Mot skyn som en …   Dennis Anderberg och Tim Norell

Mot skyn som en …

Publicerad
2019-10-16
Skribent
Redaktionen

I en av mässgångarna på Nordic Profile Fair, den 14-15 augusti på Elmia i Jönköping, stöter vi på Dennis Anderberg och Tim Norell, ägare och VD respektive säljare på Candab. Det Landskronabaserade företaget har i 73 år sysslat med ballonger. Tidigare om åren har man i stort sett alltid ställt ut både på januarimässan och augustimässan, men sedan tre år tillbaka fokuserar man på januarieventet och återförsäljarnas förväntningar inför sommar och sol, fest och firande.

Frågar vi Wikipedia till råds, får vi reda på att ballonger av olika slag har funnits i många herrans år. Föregångaren till de ballonger som vi blåser upp hemma uppfanns 1824 av den brittiska uppfinnaren och forskaren Michael Faraday, när han experimenterade i ett laboratorium. Thomas Hancock, en brittisk självlärd tillverkningsingenjör som anses ha grundat den brittiska gummiindustrin, började året därpå att sälja ballongtillverkningskit och på 1850-talet fanns ballonger att köpa i butik i London.

Fast det var första ca 100 år senare, 1945 som Dennis Anderbergs farfar, Carl Anderberg, börjar tillverka maskiner för att framställa ballonger och även trycka text och motiv på dem. År 1946 kunde den första försäljningen bokföras.

Som ett eklöv
För fyra år sedan investerade Candab i ett nytt höglager på 500 kvm, vilket innebar att man kunde samla ihop sortimentet från en rad mindre lagerplatser runt om i Landskrona. Verksamheten har gått starkt uppåt med undantag för en kortare period, då ett förslag till EU-förbud mot olika plastprodukter blev aktuellt; ett förslag som av någon anledning kom att omfatta även ballonger.

– Det var lite tufft, för ballonger har inget med plast att göra, påpekar Dennis Anderberg.
– Ballonger består av latex och är baserat på rågummi från gummiträden. En ballong förmultnar i princip lika fort som ett eklöv i skogen.

– Nu har förslaget reviderats och ballongen omfattas inte längre av kravet på förbud.

Miljön har betydelse
Tim Norell, som började som säljare i maj, har en meritlista bakom sig som imponerar vad gäller försäljningsuppdrag inom en rad olika branscher; från IT och telefoni till eventbranschen som bl a teamleader.

– Jag ser fram emot att få arbeta i ett företag som är starkt koncentrerat till fest och party, roliga tillställningar och viktiga lanseringar, säger Tim Norell.
– Våra produkter har en viktig roll när det gäller att positivt uppmärksamma företag och individer, produkter och viktiga händelser.

Candab har alltid haft ett bra miljöarbete och nu överväger man också att ta hem produktionen av vissa produkter och tillbehör, för att på så sätt minska både deras påverkan på miljön. Då främst genom t ex långa transporter och tillverkningskostnaderna; något som kan komma kunden tillgodo.
Dessutom finns det planer på att utöka sortimentet med nya produkter, inom ramen för den nuvarande verksamheten inom festlighetsbranschen, men mer om detta kommer vi att kunna berätta om längre fram.

Drömmen om Elin
Vi konstaterar avslutningsvis, att det var 1969 som sångaren och artisten Tommy Körberg sjöng in en visa med musik och text av legendariska Calle Jularbo och Peter Himmelstrand och med titel; Drömmen om Elin. Där lyder en av versraderna; Elin i min dröm, går ditt skratt mot skyn som en ballong.
Därav rubriken och ytterligare ett exempel på ballongens koppling till lust och fest.

https://www.folier.se/?utm_source=screenmarknaden&utm_medium=webannons&utm_campaign=allman