Klarar man sig utan mobilen

Klarar man sig utan mobilen

Publicerad
2019-09-16
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Produktmedia

Hur smart är du utan din smartphone vid en kris? Den frågan ställde Röda Korset i sin kampanj i somras, där de tog fram fysiska versioner av mobilappar. Kampanjen uppmanar alla att tänka till kring hur de skulle klara sig utan sin mobil, om el och internet inte fungerar vid en kris.

– Mobilen är bara en av många saker som vi inte kan räkna med fungerar vid en större kris, men eftersom det är en så stor del av vår vardag är det väldigt mycket vi inte skulle kunna uträtta utan den, säger Ylva Johansson Strömberg, krisberedskapschef på Röda Korset.
– Det är därför vi använder den som en symbol för krisberedskap i stort.

En kortlek för tidsfördriv
Vi förväntas kunna klara oss själva i minst tre dygn, så att samhällets resurser kan gå till de som behöver det mest. Därför är det viktigt att alla har en plan för hur vi ska hantera det oväntade och kampanjens mål är att få fler människor att förbereda sig.

– Mobile Blackout Kittet belyser alla de verktyg vi behöver för att få information, orientera oss och ta kontakt med andra, men som vi idag ofta bara har i mobilen, fotsätter Ylva Johansson Strömberg.
– Helt enkelt saker man behöver ha om el och internet inte fungerar; ficklampa, radio, batterier, klocka, kompass, kontanter, anteckningsblock och en kortlek, för lite tidsfördriv.

Röda Korsets kampanj startade den 19 maj och då delade man ut beredskapskittet, innehållandes det Ylva Johansson nämner, till kunder som handlade för minst 300 kronor i Röda Korsets second hand-butiker. Den pågick några veckor framåt.