Det går snabbt hos Mimaki

Det går snabbt hos Mimaki

Publicerad
2019-09-30
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Text & foto – Elmer Törnquist
Foto – Mimaki

Mimaki lanserade flera nya produkter på Fespa-mässan i den unika montern, med reflekterande väggar och små mötesbås, som Mimaki menar visar vilka möjligheter den digitala trycktekniken har.


En av de största nyheterna var kanske den europeiska introduktionen av JFX200-2513 EX, en inkjet 2,5×1,3 meter flatbädd med nya funktioner.

– Den är stor uppgradering från de andra JFX-modellerna och med läget Draft Mode, blir den upp till 280% snabbare, säger Ronald van der Broek, på Mimaki Europe.

För att sätta det i perspektiv tar Ronald en jämförelse med flatbädd-printern JFX200-2513, en grundmodell i samma storlek som EX-modellen, som printar i 12,5 kvm i timmen. JFX200-2513 EX printar dubbelt så snabbt; 25 kvm i timmen, med samma upplösning.

– Läget Draft Mode gör att den kan printa 35 kvm i timmen. I de mest optimala förhållandena kan man därför komma upp nästan 300% ökad produktivitet.

Dessutom är den anpassad för IoT, Internet of Things, som många kunder har efterfrågat för att kunna automatisera verksamheten med robotar och system. Med andra ord krävs det mindre handpåläggning.

– Den här modellen kommer även med 2,5D-funktionalitet. Programvaran beräknar automatiskt hur den ska lägga de olika lagrena för att bygga upp olika strukturer.
– Modellen kan printa upp till 17 lager och det är verkligen häftigt, eftersom att det tidigare har varit en väldigt komplicerad process. Men vi har hittat lösningar och det ger verkligen mervärde.

I framtiden kommer man bygga ut systemen för ökad automatisering, som bl a kontrollerar och ser till att filerna som ska printas är okej, för ökad effektivitet.

Ronald van der Broek, på Mimaki Europe

Lanserar en liten 3D-printer
Förutom att Mimaki lanserar den uppdaterade EX-modellen fick vi även se den mindre 3D-printern 3DFF. Till skillnad från den fullfärgsprintern 3DUJ-553, är detta en som endast printar i svart eller vitt.

– Varför? Jo, våra kunder som har en av våra flatbädds-printers och printar på promotionprodukter, kanske får en fråga om att printa på en produkt som de inte har en jigg till, säger Ronald van der Broek.
– Men med 3DFF kan de snabbt skapa en jigg till produkten på plats i produktionen, istället för att lämna ut jobbet till någon annan.

Att produkterna som det ska tryckas på ligger rätt, är A och O för att få ett bra resultat. Desto bättre jigg man har, desto bättre blir produktmediet.

– Dessutom måste jiggen ligga rätt, därför kan denna 3D-printer göra verktyg och andra hjälpmedel som gör att jiggen ligger rätt på printbordet.

Världens första metallic bläck
En världsnyhet som visades upp var ett UV-bläck i silver, världens första till och med. Genom att ha testa och utveckla har företaget nått resultat. Visserligen har man visat upp produkten tidigare, men den har inte varit tillräckligt tillförlitlig för att kunna lanseras till marknaden.

– Nu har vi vidareutvecklat bläcket och kan lansera produkten. Här visar vi den på en UVJ-7151 UV inkjet, säger Ronald van der Broek.
– Vi är väldigt nöjda med resultatet nu och med silverbläck får vi fram en hel färgpalett med metallic bläck. Blandar vi det med gult får vi guld eller med blått får vi metallic blå.

– Med silverbläck kan vi skapa väldigt häftiga bilder.

Ronald berättar att de känner sig nöjda med vad de visar upp, även om det vi talade om och alla andra produkter i montern endast är en liten del av alla produkter Mimaki har.