Tack Tyskland, nu kommer sommaren

Tack Tyskland, nu kommer sommaren

Publicerad
2019-06-03
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ledare

Jag har i princip precis klivit av planet på Arlanda, efter ett par spännande dagar i München, Tyskland. Precis, tidningen har för första gången i egen regi besökt årets största mässa för branschens räkning. Första dagen gick jag visserligen lite vilse, men det ordnade upp sig till slut och alla som jag har hunnit träffa, tack så mycket för att ni velat viga er tid åt mig en stund.
Men något intressant har slagit mig, på hotellet jag bodde på så träffade jag en person som var verksam inom solcellspaneler. En bransch som hade sin mässa på Messe Munich, fast vid västra entrén istället för östra, där Fespa pågick. Vi började snacka om solceller och om att Kina blivit en ledande aktör inom detta. Men i alla fall, one thing lead to another, vi kom att börja tala om politik.
Då menar jag inte den typen av politik som vi menar när vi pratar inrikespolitik i Sverige med att blockpolitik gick till blockeringspolitik, nej sådant trams ska jag ej skriva om.
Det var mer att vi talade om att det som vi kallar globalisering, nu har övergått till nationalisering, igen. Min nyfunna kontakt sa, vilket är ganska sant, att av de som levde under andra världskriget finns inte många kvar i livet. Han nämnde också det som händer i staterna med Trump och Brexit i Storbrittanien som en del av denna nya nationalisering.

Jag tänker lite fritt, lägger ihop två och två, formulerar mig utan formell utbildning och får svaret fyra. Kan det vara som så att all denna make peace not war-kärlek som florerade under den ljuva efterkrigstiden, nu är borta. Att vi får som ett bakslag på kärlek utåt och blir mer och mer intresserade av oss själva.
Kanske är det så, kanske inte. Detta var givetvis endast några tankar från mig, som jag kände var värda att dela med mig av.

I detta nummer presenteras i alla fall ett personporträtt om ikonen Tina Sörqvist på sida 10, ett reportage med erfarne Mats Nordblom på sida 18 och som en liten upptrappning inför Fespa träffade vi Anders Nilsson på Gamleby Screen, på sida 42.

Oavsett vad är detta vårt nummer inför sommaren och just när det har gick i tryck så satt jag och Eric i bilen på väg till årets profilgolf på Sand Golf Club. Till nästa nummer kommer mina upplevelser från Fespa presenteras. Men om vi inte hinner ses innan augusti-numret nummer; auf wiedersehen och …

Fridens liljor

Chefredaktör
Elmer Törnquist