SJ satsar på 3D-print

SJ satsar på 3D-print

Publicerad
2019-03-21
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D

foto; Karin Boo

Nu går SJ ut och satsar stort på tillverkningsmetoden 3D-printing till reservdelar på sina tåg. Med den nya satsningen ska produktionen ge billigare reservdelar, med högre kvalitet. Satsningen på 3D-printing är en viktig del i det digitaliseringsprogram som tågoperatören genomför för att stärka en långsiktig konkurrenskraft, med högre punktlighet och nöjdare kunder.

Först ut
De första 3D-printade reservdelarna hos SJ är en vidareutvecklad hållare för toalettrullar i plast till SJ 3000-tågen, toalettlås i metall till personvagnar samt skyddskåpor till eluttag och ventilationslock.

– 3D-printing revolutionerar vårt sätt att ta fram reservdelar genom att processen blir förenklad och mer flexibel. Det gäller i synnerhet reservdelar som inte längre finns på marknaden, som är väldigt kostsamma att ersätta, säger Anders Gustafsson, chef för stora projekt på SJs division Fordon.
– Det här konceptet har en enorm besparingspotential ur flera perspektiv. Ledtider, lagerhållning, logistik och administration effektiviseras också.

Fler reservdelar kommer 3D-printas
Dessutom innebär tekniken möjligheter att vidareutveckla utformningen av reservdelar och printa ut nya efter behov. I första skedet har SJ börjat printa reservdelar som inte påverkar säkerheten och som är begränsade i storlek och vikt. Men framöver ser Anders Gustafsson fler möjligheter.

– Vi kommer successivt att tillverka allt fler reservdelar med hjälp av 3D-printing. Med ett effektivare underhåll får vi robustare tåg, högre punktlighet och nöjdare kunder. Det här är bara början, säger Anders Gustafsson.

Internationellt samarbete
I Sverige samarbetar SJ med bl a PostNord Strålfors som leverantör av tjänster inom 3D-printing. SJ ingår även i ett internationellt nätverk av ledande digitala storföretag där erfarenhetsutbyte driver utvecklingen av 3D-printing.

– Tack vare samarbetet med andra digitala bolag har vi kunnat ta stora kliv framåt på kort tid, nu ligger vi i framkant i Europa även när det gäller 3D-printing, säger Anders Gustafsson.

QR; http://nyhetsrum.sj.se/videos/sj-3d-printar-reservdelar-till-taagen-41689