RIP-redo för framgång

RIP-redo för framgång

Publicerad
2019-03-12
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

I den digitala tidsålderns begynnelse var RIP det huvudsakliga verktyget för skrivare och Repro House-enheter. Idag står utdataenheter i centrum, tillsammans med program för fildelning, fjärråtkomst och molnlagring. RIP-programvara har dock fortfarande en stor betydelse. Utskriftskvaliteten är till och med beroende av den.
I den här artikeln går Radisa Peric, Flexi-produktchef på SAi, igenom vad leverantörer av storformatsutskrifter och skyltmakare bör överväga när de väljer en RIP. Uppenbarligen passar inte en storlek alla …

Värdet ligger i betraktarens ögon, som man brukar säga. Det finns många utmärkta RIP-program från ledande leverantörer, som ingår i skrivarpaket och denna typ av inköp är ett bra sätt att garantera kompatibilitet. Fast om du är en leverantör av storformatsutskrifter eller en skyltmakare som vill investera i en ny RIP-programvara är det värt att se bortom rubrikerna och prislappen.
En viktig sak att komma ihåg är att det är lika mycket ett affärsbeslut, som det är ett teknikbeslut. Ställ dig själv frågan; vad är ditt företags USP, Unique Selling Point? Snabbt och billigt, högsta kvalitet på allt, eller någonting däremellan? Behöver du överväga möjligheten att lägga till fler skrivare eller en skärmaskin inom en snar framtid? Alla dessa faktorer bör påverka ditt inköpsbeslut.

Fråga varifrån
Det är därför lönsamt att göra lite efterforskningar om själva programvaran. Vet du vem som tillverkade RIP-programmet som medföljer skrivaren? Stöds den av och har den ett varumärke, eller är den generisk och anonym? Hur ser leverantörens meriter ut?

Om du känner till programvarans ursprung, kan du fatta ett mer välgrundat beslut. Om det är en egen programvara från leverantören, ska du ta reda på så mycket du kan om support, uppgradering, skalbarhet och flexibilitet. Om detta visar sig vara svårt, ska du kanske inte anförtro dina affärer till dem. Hur skulle du hantera ett färghanteringsproblem? Vart skulle du vända dig för att få support? Hur långt bort tror du programvaruleverantören, är om tillverkaren är tusen mil bort?

Vill skapa en relation
Naturligtvis är det av största vikt att säkerställa att den rätta nivån av support finns tillgänglig. Supportteam finns inte bara för att fixa oväntade problem, även om det är extremt viktigt hur snabbt och bra de gör detta. De kan också bidra med expertkunskap om konfigurationer, effektiva arbetsflöden, information om branschtrender, program- och produktrådgivning samt konsultverksamhet för affärsutveckling.
En bra återförsäljare vill skapa en relation, inte bara skicka programvaran till dig och sedan gå vidare till nästa försäljning. Att lära dig mer om den support som erbjuds innan du gör en investering, bör vara högt på din lista och om du verkligen älskar skrivaren, ska du ta reda på om den kan köra RIP-programvara från en leverantör som du känner till.

Framtid med långsiktig tillväxt
För att främja långsiktig framgång är det också värt att överväga dina specifika affärsbehov, för att säkerställa att RIP-programvarupaketet erbjuder rätt funktioner, mångsidighet och flexibilitet för att din verksamhet ska växa. Fråga en golfspelare och de kommer att berätta för dig att det krävs mer än en järnklubba för att spela bra. Leta efter de verktyg du behöver för att utföra jobbet på ett effektivt sätt. Titta även efter saker som du kan behöva i framtiden: hur lätt är det att lägga till nya enheter?

– Se till exempel på vår egen branschledande Flexi-programvara, som erbjuder en heltäckande verktygssvit för att ge leverantörer av storformatsutskrift och skyltmakare högsta möjliga mångsidighet, förklarar Radisa Peric.
– Saknas det program som du kan behöva? Eller så kanske du inte behöver en massa finesser och i så fall kanske en mer grundläggande, men robust, RIP är mer kostnadseffektiv – men kontrollera först möjligheterna till uppgradering och support.

I takt med att allt mer arbete utförs på distans är det viktigt för chefer att kunna se lägesrapporter och samarbeta med medarbetare på flera platser. I sådana fall kan det vara fördelaktigt att ha en molnaktiverad RIP-programvara, som erbjuder säker arbetslagring och samarbete för skyltutformning.

– Som ytterligare stöd för behovet att bedriva verksamheten på resande fot, ger lösningar som vår egen SAi Cloud-mobilapp åtkomst till arbetsrapporter och viktiga produktionstrender från praktiskt taget var som helst, vilket gör det möjligt för företag att fortsätta kontrollera sin verksamhet, menar Radisa Peric.

Förenkla verksamheten
När det kommer till kritan vill du ha ett RIP-program, som smidigt kan integreras i verksamheten. Då gör du klokt i att utforska vilka alternativ som har störst stöd för just din utrustning. Om du t ex gör många banderoller och har fler än en skrivare och kanske en skärmaskin, kan du behöva en RIP-programvara som kan kombinera dessa funktioner och driva alla dina enheter. Det kommer att förenkla verksamheten, effektivisera arbetsflödena och minimera utbildningsbehovet.

Om vi tar det ett steg längre, handlar bibehållandet av konkurrenskraften allt mer om att skilja dina programerbjudanden från konkurrenternas. Förfrågningar om nya tillämpningar kommer bara att öka. Kraven på särskilda material, färger och format kommer att sätta press på ditt produktionsteam. Högt på listan över växande trender är skyltproduktion med CNC-bearbetning. Några RIP-programvarupaket för skyltmakare erbjuder nu denna möjlighet. Exempelvis är nya SAi +EnRoute för Flexi, ett paket som förenklar filrensning och verktygsförberedelser av 2D eller 2,5D Flexi-designfiler för CNC-utdata. Det är väl värt att utforska möjligheten att erbjuda CNC-skylttillverkning (2D, 2,5D eller 3D) och marknadsföra det för dina kunder, innan du bestämmer dig för ett RIP-paket.

Radisa Peric

Om priset inte spelar roll
Om du förstår, vad vi kan kalla den gyllene medelvägen för RIP-programvarupaket för storformat, kommer detta hjälpa dig att fastställa, vilket som är bäst för din verksamhet. Det bör stämma väl med den typ av arbete du utför vad gäller hastighet, kvalitet, funktionalitet och utskriftsbehov. Vad skulle du köpa om priset inte spelade någon roll? Försök att hitta något som är så nära det som möjligt. Kom ihåg att det som är tillräckligt bra idag, kanske inte är tillräckligt bra om sex månader.

Medan vi ändå pratar om priset, på vad som vanligtvis kan utgöra en större investering för vissa företag, är det värt att tänka på att det nu finns alternativ till den sk traditionella inköpsmodellen. Kanske passar dina individuella behov bättre för betalning via en månadsprenumeration; ett kostnadseffektivt alternativ som utgör en liten regelbunden utgift istället för en stor kapitalkostnad.
Några av de bästa tillgängliga alternativen erbjuder prenumerationsperioder på så lite som en månad, för att ge en så hög flexibilitet och ett så högt värde som möjligt till prenumeranterna med alla de senaste funktionerna, så att de alltid får tillgång till den bästa och senaste programvaran. Detta är en enorm fördel, eftersom programvara som alltid är uppdaterad löser problemet med att ständigt behöva uppgradera, vilket naturligtvis är en absolut nödvändighet för att säkerställa att verksamheten förblir konkurrenskraftig. Om du inte gör detta kan det leda till att du ger dina konkurrenter ett avsevärt övertag om de råkar ha de senaste funktionerna som gör produktionen mer effektiv.

https://www.folier.se/?utm_source=screenmarknaden&utm_medium=webannons&utm_campaign=allman

– Som jag förhoppningsvis har tydliggjort fortsätter RIP-programvara att vara en viktig faktor som kan ha en långsiktig effekt på din verksamhet.
– Genom att göra rätt val får du ut mesta möjliga av din maskinvara och din verksamhet, säger Radisa Peric avslutningsvis.