LED-lampor i färg

LED-lampor i färg

Publicerad
2019-03-07
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Dagens varianter av LED-lampor lyser nästan uteslutande i blått och uppfattas av oss människor som vitt sken, genom ett påpenslat vitt lyspulver. Men nanoforskare på Lunds universitet är på god väg att utveckla dioder som lyser i rött och grönt.

Genom en donation från LMK-stiftelsen får forskarna nu den utrustning som behövs för att ta tekniken ett steg närmare verkligheten. Behovsanpassat ljus och halverad strömförbrukning är några av fördelarna som kommer med sk färgäkta lysdioder.

– Enkelt uttryckt så utvecklar vi nanoteknikbaserade lysdioder som lyser i blått, grönt eller rött. Färgerna kan kombineras så att idealt ljus kan genereras och styras, säger Lars Samuelsson, professor i fasta tillståndets fysik vid LTH, Lunds universitet.
– På det här sättet slipper man det energislukande lyspulvret som gör att runt hälften av energin i dagens LED försvinner som värme.

Den nya LED-tekniken förväntas inte bara användas som vanlig belysning, framöver kan den även användas i skärmar för datorer, telefoner samt VR- och AR-headset, där tekniken ger bättre kontraster, ljusstryka och energieffektivitet.
LMK-stiftelsen, som stödjer innovativ och gränsöverskridande forskning, instiftades av entreprenören Mikael Karlsson, medgrundare av Axis.

Framtida visioner
Inom en snar framtid kan det bli så att avancerad belysning kommer användas för att lindra sömnproblem, minska fallolyckor och höja skolresultaten. Forskning visar att rätt belysning får oss att prestera bättre och ger skjuts i vårt välmående.