Modebranschen i Sverige

Publicerad
2019-01-09
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Kunskapsföretaget Volante Research släppte föregående år en rapport kring den svenska modebranschens omsättning och export. Sammanfattningsvis omsatte modebranschen i Sverige 326 miljarder kronor år 2017, en ökning om 4,6% jämfört med året innan. Exporten ökade totalt med 5,8% under året och den inhemska marknaden ökade med 2,1%. Hela 68%, 221 miljarder kronor, utgörs av export och resterande 32%, 105 miljarder kronor, av försäljning på den svenska marknaden.

Hälften av fordonsindustrin
Ser man till antalet anställda i modebranschen, motsvarade den 59 967 heltidstjänster under år 2017, en ökning om 568 personer eller 1% och ökningen har främst skett inom parti- och grosshandeln samt butikshandeln.
Jämförelsevis sysselsätter modebranschen mindre än hälften av hela Sveriges fordonsindustri, vilken hade 151 852 anställda under samma år.

Mer intressant att lära sig
Läser man rapporten i sin helhet, som är på 56 sidor, får man ta del av information som exempelvis; fördelningen av anställda inom olika sektorer, könsfördelning, exportmarknaden, branschstruktur och tankar om framtiden.