Made by Järbe

Made by Järbe

Publicerad
2019-01-14
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

Det började lite smått med att jag blev förtjust i bilderna på Facebook, men det var vid ett spontanbesök i en möbelbutik i Katrineholm, som den verkliga kärleken uppstod. Min blick fastnade för de mjuka, smekande linjerna och fångades av de mättade färgerna, den rustika formen och så etiketten i guld eller silver mot en mattsvart botten; Made by Järbe.

Text – Lars Knapasjö
Foto – Eric Windahl

Somliga föds med en oändlig energi och en aldrig sinande kreativitet. Kombinera det med en positivism och en livsglädje som låter sig påverka hela omgivningen. Det är den korta beskrivningen av Jonas Järbe, mannen bakom de fantastiska ljusstakar som jag blivit så förälskad i.

Jonas Järbe

Från läder och malm …
Första gången jag träffade Jonas var han i övre tonåren och efternamnet var då Lundqvist. Det var först senare som han återtog sitt gamla släktnamn Järbe. Han var stjärnan i ÖIS A-lag, som på den tiden spelade i division 7 med ambitionen att sakta men säkert ta sig uppåt i seriefotbollen.
Jonas var lång och atletiskt byggd med en enastående kondition; han fanns överallt på planen och var lika farlig i anfallen som han var bollskicklig i försvaret. Och så alla dessa mål … självklart var han lagets främsta stjärna och varmt uppskattad av hemmapubliken vid matcherna på Hagby IP.

– Det var tider det, säger Jonas Järbe och småskrattar.
– Idrott och fotboll var nästan allt i ungdomsåren. Vid sidan av motorcykeln och tjejerna, förstås …

Jonas Järbe är uppväxt i den lilla sörmländska byn Österåker, drygt en mil norr om Vingåker och bara ett stenkast från Öljaren och med promenadavstånd till Hjälmaren. Barndomsåren tillbringades i ett hus som en gång var bostad åt arbetarna i Askö järnmalmsgruva.

Här har järnmalm brutits i omgångar, troligen med start på 1500-talet. Mellan åren 1630 till 1650 användes troligen malmen till de berömda läderkanonerna, som göts i grannbyn Julita på andra sidan Öljaren. Nästa brytperioder var runt 1870 och 1920.

Fast den stora omgången av brytning startade år 1937. Då bröts malm i två dagbrott, men också under jord på ca 100 meters djup. Orterna i djupschaktet är över 1 000 meter långa i olika riktningar. Flera hundra personer fick arbete under de här åren. Malmbrytningen upphörde 1946, vilket var en direkt följd av att andra världskriget slutade och att Askö gruva var tyskägd. Nu har det varit tyst från sprängskott i mer än 70 år och många har inga minnen kvar från den tiden.

… till metall och cement
Direkt efter skolan började Jonas på SKF Metall i Katrineholm och där är han fortfarande kvar, efter 21 år. Idag är han en reslig man, 40 år ung och en kärleksfull pappa till sonen Leo på fyra år.
Dessutom är han en efterfrågad möbelsnickare, designer och konstgjutare; intet verkar vara honom främmande.

– Jag har alltid haft ett intresse för att skapa saker och ting. Från stora kojor på hemliga platser i skogen till jättekonstruktioner av legobitar, förklarar Jonas Järbe.
– Sedan har jag alltid hållit på och hjälpt släktingar och vänner med lite småsnickerier av de mest skilda slag.

– Det var först när vi skaffade vår sommarstuga, som man fick både tid och utrymme, för att kunna hålla på med egna skapelser i både trä, metall och så betong eller cement.

Betong eller cement
Skillnaden är att cement är en beståndsdel i betong. Cement är ett bindemedel, som tillverkas genom att man värmer upp kalksten och lermineral till 1 300–1 450 ºC. Då sintrar materialet, det vill säga klumpar ihop sig till sk cementklinker. Resultatet kyls och mals sedan tillsammans med gips för att bli cement.

Betong framställs genom att man blandar cement med sk ballast (sand, grus och stenar av lämplig storlek). Ibland använder man även tillsatsmedel i mycket små mängder, för att t ex förbättra frostbeständigheten. När man sedan tillsätter vatten startas en reaktion som härdar materialet och man har fått betong. Full härdning tar omkring en månad vid normal temperatur. Betongens egenskaper bestäms av proportionerna mellan ingredienserna, ballastens sammansättning, cementtypen och tillsatsmedlen.

Handfat och kandelaber
Det började med en idé om ett handfat i betong. Jonas skaffade genom kontakter en gjutform, som han förfinade och justerade tills den var perfekt för att realisera hans tankar. Nu har inte bara sommarstugan ett betonghandfat, utan det har blivit flera på direkta beställningar.

Nästa steg var en kandelaber i trä; svarvad, filad och putsad i oändlighet; en stilren skapelse som imponerar.

– Samtidigt ville jag ha lite mindre ljusstakar och började skissa på vad som till slut blev de här runda, bulliga ljusstakarna med foten i betong, säger Jonas Järbe.
– Frånsett manschetten och etiketten gör jag allt själv; kapar silver- eller guldfärgade metallrör i rätta längder, för att bli de perfekta ljuskopparna.

– När själva foten är gjuten och ljuskoppen på plats, får den en ytfinish som oftast innebär att de blir målade och skyddslackerade.

Mättade färger
Kanske var det den mjuka, nästan kvinnliga formen eller kanske var det de varma, mättade, kärleksfulla färgerna som vann mitt hjärta där i möbelbutiken. Eller var det den perfekta kombinationen av just form och färg.

Framför mig stod de där rustikt; brunt rostfärgade sida vid sida med mjuka påskgula och morgonrosa varianter, för att inte tala om … de attraktiva ljusstakarna som i alla sina färger förför betraktaren.

– Ja, de har blivit populära och uppskattade som presenter och jag har väl tillverkat några hundratal redan och planer finns på att försöka satsa lite mer på de här produkterna.
– Både handfaten och ljusstakarna sticker ju ut och attraherar personer som är ute efter något extra, något udda som platsar både i slott och koja.

Vinkylare i betong
Under sommaren har det också blivit en hel del möbelsnickerier för både utomhusbruk och inomhus. På skissblocket finns en ljuskrona för levande ljus; något som ska bli en estetisk upplevelse i trä och koppar som ska slå det mesta.

– Fast först kommer ju ljusstakarna och sedan kommer nästa succé i form av en vinkylare i betong, förklarar Jonas Järbe.
– Det ska bli en vinkylare som slår allt annat; jordnära, stilren och trygg.

Det är svårt att tänka sig att den här mannen hinner med ett heltidsarbete, en underbar sambo och en fantastisk son med energi och livsglädje som liknar sin far. Att Jonas dessutom får tid över för sin stora produktion av egendesignade produkter eller konstverk övergår mitt förstånd, men faktum är att han får det att fungera. Det enda som blivit lidande på sistone är i så fall fotbollen, men han finns fortfarande med som aktiv spelare med backposition i Ericbergs GoiF.

Fast det här med Made by Järbe, hur kommer det sig. Jo, Jonas farfar kommer från den lilla kyrkbyn Järbo, ca 15 kilometer norr om Sandviken i de södra delarna av Gästrikland. Så blev Järbo till Järbe och det är kanske bara början.

Nu står Järbe-stakarna i finrummet vid sidan av Kosta Boda-konstnärerna Kjell Engmans ministaty; The Band Gitarr och Ulrika Hydman-Valliens vas Open Minds; vackrare än så kan det inte bli.