Först i Danmark

Först i Danmark

Publicerad
2019-01-09
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Nu är Frederikshamsbaserade NS Systems först i Danmark med att erbjuda transfers med OEKO-TEX 100 klass 1-certifiering.

– Vi har valt att tänka på miljön när det kommer till våra produkter och vår vardag. Det har vi gjort för att vi som verksamhet har ett ansvar för miljön när vi väljer råvaror, leverantörer, produktion och maskiner, säger Niels Rask, VD på NS Systems.
– Därutöver är det också på grund av våra kunder. Vi har märkt att de i högre utsträckning intresserar sig för vad både textil och transfers är framställt av. Det är långt ifrån alla som frågar om det, men vi vill vara i framkant med utvecklingen och agera utifrån det.

En kvalitetsstämpel
NS Systems hoppas nu att certifieringen ska väcka uppmärksamhet i deras nuvarande och framtida affärer med återförsäljare.

– Det kan vara en djungel att navigera bland alla olika märkningssystem som finns och det är inte alla typer av märkningar som har en äkta certifiering bakom sig. Därför har det varit av stor betydelse för oss att OEKO-TEX är känt, fortsätter Niels Rask.

OEKO-TEX är världens ledande miljömärkning för textilprodukter och en kvalitetsstämpel. Kraven för certifikatet är långt mer omfattande än vad lagstiftningen är. Kraven i Standard 100 by OEKO-TEX säkrar användaren mot oönskade skadliga ämnen i produkten. I och med klass 1-certifieringen, som gäller produkter till barn, har NS Systems transfers som klarar de strängaste kraven.

– Det kan alltså tryckas på exempelvis hakklappar till barn, berättar Niels Rask.

Certifieringen är viktig för att följa de sociala trenderna; ökad fokus på miljö, ekologi och hälsa. Den ekologiska sektorns fokus på produktutveckling och märkning har bidragit till ett stigande intresse på grönare val och mer ekologiska produkter.

Ökat fokus i Danmark
Trenden med fokus på miljö har märkts av på de danska stormarknaderna, där försäljningen av organiska barnkläder ökade med 50% år 2016 på en av stormarknaderna. Nu är sortimentet där tredubblat.

– Vi fokuserar mer och mer på att ta hand om oss själva, våra barn och vår miljö. Alla är inte där än, men trenden går inte att ta fel på. Den finns där och vi är uppmärksamma på den, säger Niels Rask.
– Jag tror att certifieringen för OEKO-TEX kommer bli ett krav, när det kommer till transfer. Om det blir om ett, två eller tre år är svårt att säga, men kravet kommer.

Lång process
På NS Systems, som tillverkar flera egna transfers, gäller certifieringen på de två nyutvecklade Elasotsoft och Ultraflex. Men det tar lång tid innan en transfer blir godkänd för OEKO-TEX.

– Själva testet pågick hos ett teknologiskt institut i en vecka, men det krävdes 4-5 månaders förberedelser. Certifieringen måste även förnyas varje år för att man ska kunna vara säker på att produkterna lever upp till kraven.

NS System säljer sina produkter i Danmark, Norge, Sverige och Finland. Trenden märks just nu i relativt liten grad, men med OEKO-TEX certifieringen hoppas NS System att öka chansen för att vinna potentiella framtida återförsäljare, som lägger vikt på denna certifiering.