En klassisk siluett

Publicerad
2019-01-21
Skribent
Redaktionen

Förra året Michelin-mannen 120 år som frontfigur åt däcktillverkaren Michelin.

Karaktären, som egentligen heter Bibendum, skapades år 1898 av penseldragen från den franska serietecknaren O’Galop, pseudonym för Marius Rossillon. På den här tiden hade han dock endast en överkropp, helfiguren fick man se första gången år 1901.
99 år senare, år 2000, röstades ikonen fram till Bästa företagsikon, av tidningen Financial Times. Samma år blev Bibendum en datagjord karaktär i 3D, något som dock ändrades år 2017, då han återgick till den plattare designen i 2D. Michelin-mannen har under sina 120 år blivit tecknad i olika historier och därför har han synts som trollslända, magiker, dykare samt att man exempelvis fått se ikonen gifta sig.