Utställning om huvudstaden

Utställning om huvudstaden

Publicerad
2019-01-28
Skribent
Redaktionen

Västerbron blir till
Foto; Emil Heilborn

Det var den sista november som Fotografiska i Stockholm slog upp portarna för den stora Stockholmsutställningen. En efterfrågad, från både boenden och besökare, samling med motiv från huvudstaden och dess malmar, broar, kajer och vattenspeglar.
Det är curator Jeppe Wikström, fotograf och grundare av bokförlaget Max Ström, som har letat efter och funnit spännande fotografer och deras Stockholmsbilder. I samlingen finns bilder från tidigt 1900-tal till år 2018.

Livingrooms, Foto; Helene Schmitz,

– Jag har gått på upptäcktsfärd i gamla arkiv, men också bland fotografernas hårddiskar. Några fotografer hade verkligen koll på sina bilder och hittade dem direkt. Andras arkiv påminde mest om en stökig vind med välgömda pärlor, säger Jeppe Wikström.

Utställningens äldsta fotografi är taget av ingen mindre än dramatikern August Strindberg 1907-1908 och utställningens färskaste togs sommaren 2018 av fotografen Anna Clarén. Vissa av de äldsta bilderna har inte sett dagens ljus på över 50 år.

Söderbergs trappor, Foto; Anna Clarén,

– Stockholm är en motivkrets som är helt outtömlig och oemotståndlig för fotografer. En arena där vi fångar varandra, ser världen eller använder staden som en fond för våra egna berättelser, berättar Jeppe Wikström.
– Inte bara alla vi som bor här plåtar stan, utan också alla som kommer hit. Det innebär att flera av utställningens bilder är tagna av utländska fotografer.

En aha-upplevelse
Väl värt att veta är att det visade sig att Hans Hammarskiölds klassiska bild med Spanska ridskolan, som många tror är tagen i Wien, i själva verket togs när ridskolan var på besök i Hovstallet.
Bland utställningen, som håller öppet till och med den 17 februari, finns bilder från många kända och mindre kända fotografer.