Fyra för den grafiska branschen

Publicerad
2018-11-06
Skribent
Redaktionen

Stiftelsen GYF, Grafiska Yrkenas Främjande, delar varje år ut ett stipendium i fyra olika kategorier; bransch, utbildning, formgivning och uppsats. Stiftelsen delar ut stipendium till de personer som på olika sätt, bidragit till branschens utveckling och de delas ut under Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg.
Årets Branschpris, med ett stipendium om 100 000 kr, gick till Per Helin. Han och tre kompanjoner startade tjänsten Publit, vilken möjliggör för vem som helst att publicera sina egna böcker. En enkel, miljömedveten och kostnadseffektiv tjänst, för små som stora upplagor. Per Helin kunde dessvärre inte medverka på mässan, men hans mamma Margareta läste upp hans tacktal.

– Att uppmärksammas med ett pris för att man förändrar känns fantastiskt kul. Publit har länge jobbat med att förändra bokbranschen och det är inte så lätt eftersom den är lite konservativ, sa Margareta i tacktalet, skriver Publit på deras bolgg.
– Det går långsamt och ibland undrar man varför man kämpar vidare. Och därför, att uppmärksammas från en närliggande bransch, ger precis den energi som Publit behöver för att kämpa vidare med vårt uppdrag; att bygga ett ekosystem för bokutgivning som gör det enklare att publicera och sälja böcker.

Årets Utbildningspris, med ett stipendium om 50 000 kr, gick till Samira Bouabana, som tillsammans med Angela Tillman Sperandio, startade Hall of Femmes; en mötesplats för kvinnliga förebilder inom grafisk industri.
Samira Bouabana är programansvarig och lektor i grafisk design och visuell kommunikation på Beckmans Designhögskola.
Årets Formgivningspris, med ett stipendium om 50 000 kr, gick till Nille Svensson, som utforskat grafisk form sedan 90-talet. Hans formgivning är egensinnig och karismatisk, samtidigt som den håller sig á jour med samtiden.
Årets Uppsatspris, med ett stipendium om 25 000 kr, gick till Maria Schneider och hennes studie; Med ögon känsliga för grönt, en kvalitativ studie om tryckeriers miljöarbete. I studien belyser Maria de viktiga faktorerna som spelar in när ett tryckeri ska miljöcertifieras.
Det sistnämnda priset delas ut under Grafiska Kretsföreningens höstmöte, på Malmö universitet, i november.