Från arbetskläder till mode

Publicerad
2018-11-29
Skribent
Redaktionen

Varje år kasseras ca 300 000 plagg av Berendsens arbetskläder. Istället för att låta dessa gå till spillo såg Adrian Zethraeus, projektledare på Re:textiles, en affärsmöjlighet och en chans till förlängt liv för arbetskläderna, genom ett samarbete med modeföretaget Cheap Monday.

Gamla får nytt liv
Med kollektionen c/o Cheap Monday 2018 vill projektet belysa tidigare oupptäckta resurser och från dessa, skapa en ny kollektion genom upcycling – från arbetskläder till mode.
Genom att färga, printa och uppdatera de uttjänta arbetskläderna ges plaggen nytt liv och nytt värde. Detta räddar plagg från att bli avfall, men minskar också användningen av nytt råmaterial, påverkan på miljön och användning av vatten och kemikalier. Ambitionen med projektet är att vidga bilden av hur man kan återvinna kläder.

– Det är viktigt för oss att hela tiden arbeta för en mer hållbar framtid. Med den här kollektionen upptäckte vi en signifikant källa med plagg, som sågs som förbrukade. Att ge dessa plagg nytt liv känns fantastiskt då varje plagg redan har sin egen historia, säger Carl Malmgren, kreativ chef på Cheap Monday.
– Dessa plagg är av väldigt hög kvalitet, de utvecklades ursprungligen för att klara extrema förhållanden. Att kunna återanvända dessa plagg och göra nya är en bonus, det innebär mindre avfall och blir samtidigt till nya plagg och produkter, säger Adrian Zethraeus, projektledare Re:textile.

Kollektionen lanserades den 2 oktober och består av jackor, byxor, t-shirts, sweatshirts och en väska, allt tillverkat av kasserade arbetskläder med det efterfrågade, slitna uttrycket. Borttagna lappar, hål och fläckar gör varje plagg unikt.

Text: Lisa Dohlnér Lundwall

CHEAP MONDAY C/O 2018 from Cheap Monday on Vimeo.