Effektivare Reach kan sätta press på industrin

Effektivare Reach kan sätta press på industrin

Publicerad
2018-11-05
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Promotion

EU-kommissionen som har genomfört en större utvärdering av kemikalie-lagstiftningen Reach vill se en snabbare process för restriktionen av olika ämnen. Enligt kommissionen har endast 18 ämnen belagts med restriktioner under de 10 år som Reach har funnits på plats. Något som kommissionen avser är för lite och därför vill öka.

– Reach ska bli effektivare och vägen dit kan handla om att reglera fler ämnen. Kommissionen vill även att företagen ska bli bättre på att lämna information i sina så kallade dossierer och att uppdatera informationen, säger Frida Hök, senior policy advisor på Chemsec, till tidingen Aktuell Hållbarhet.
– För att det ska ske krävs incitament av något slag och det kan t ex komma att handla om böter.

Den här typen av översyn av Reach görs vart femte år och det är alltså den andra översynen som just genomförts. EU-kommissionen vill inte öppna upp Reach för att göra om lagstiftningen, utan fokuserar på att skärpa tillämpningen av den befintliga lagen.
EU-kommissionens förslag ska nu diskuteras med parlamentet och medlemsländerna. För vissa av de föreslagna åtgärderna sätts 2019 som startår, för andra saknas datumangivelser.

//Kjell Harbom
VD SBPR

Följ länken för att komma till rapporten.

https://www.aktuellhallbarhet.se/wp-content/uploads/2018/03/com-2018-116-en-1.pdf?utm_campaign=AktuellH%C3%A5llbarhet-Direkten_180306_Username1&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=efee1a555c1b46f7a4e953b143d1ebd8&elq=eeca808485eb4144a91575f9af05