Årets Formex Nova

Årets Formex Nova

Publicerad
2018-11-09
Skribent
Redaktionen

Vinnaren av det prestigefyllda priset Formex Nova 2018 är den isländska formgivaren Ragna Ragnarsdóttir. Vinsten är en utställning på vårens Formex-mässa, en sponsrad aktivitet värd 50 000 kr och ett unikt designat diplom, formgivet av Amandah Andersson.
Juryn motiverade henne till vinsten då de anser att Ragnas formuttryck är egensinnigt, personligt och humoristiskt. Vidare ansåg juryn att Ragnas föremål kändes mystiska och påminde om de isländska sagorna samt landets unika natur.

– Jag är mycket hedrad och tacksam. Utnämningen var en sådan överraskning, som formgivare är det så lätt att bli isolerad i din studio, säger Ragna Ragnarsdóttir.
– Det är en härlig känsla att veta att ditt arbete blir erkänt ute i världen. Ett erkännande för en ung designer är en enorm energikick, som gör att du glömmer allt hårt arbete och ger dig stor lust att fortsätta skapa.

Ragna Ragnarsdóttir är 30 år gammal och tog sin examen från designskolan Ensci Les Atelier i Frankrike år 2016. Formex Nova instiftades för att främja nordisk design skapad av en ännu relativt oetablerad formgivare.