Frihandelsavtalet underlättar

Publicerad
2018-10-01
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Jordbruksverket har undersökt vilka möjligheter som öppnades upp för handeln, efter att frihandelsavtalet mellan EU och Kanada trädde i kraft i september 2017. Bl a har avtalet inneburit tullsänkningar på fisk- och jordbruksområdet, men tullarna för vissa produkter såsom kött, ägg och mejeriprodukter tas inte helt bort. Utöver tullsänkningarna innehåller avtalet även bestämmelser på en rad andra områden som underlättar handeln.

Bättre förutsättningar
Rapporten från Jordbruksverket visar hur handeln med fisk-, livsmedels- och övriga jordbruksprodukter mellan Sverige och Kanada kan komma att påverkas av det nya avtalet. Rent konkret så ger det bättre förutsättningar för många av produkterna som Sverige handlar relativt mycket med.
Exporten av exempelvis vodka, fettblandningar, snus, cider, spannmålsberedningar, choklad och sockerkonfektyr samt hund- och kattmat gynnas, samtidigt som importen av bl a fisk, räkor, bröd och bakverk, läsk, kaffe, etanol, vegetabiliska oljor, vissa typer av kött, ost, choklad och sockerkonfektyr förbättras.

– Avtalet mellan EU och Kanada är ambitiöst och långtgående jämfört med de flesta övriga frihandelsavtal som EU tidigare ingått. Avtalet kan komma att fungera som en modell för framtida förhandlingar med andra handelspartners, säger Fabian Nilsson på Jordbruksverket.
– En sådan utveckling skulle vara gynnsam för ett relativt litet och exportberoende land som Sverige.

I årsgenomsnitt uppgick exporten till Kanada till drygt 360 miljoner kronor och importen till ca 240 miljoner kronor, mellan år 2002 och 2016. Både export och import har däremot ökat under senare år.